RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Врятовані скарби: фоторепортаж з виставки цінних знахідок українських археологів

Сьогодні в Національному музеї історії України відкрилася виставка цінних археологічних знахідок під назвою "День археолога: врятовані скарби", які були вилучені у грабіжників та контрабандистів.

Як повідомляє фотокореспондент "Апострофу" Роман Пєтушков, виставку присвячено до професійного свята українських археологів, яке припадає саме на 15 серпня.

Читайте: На Хмельниччині знайшли артефакти часів Київської Русі: фото та відео

Проблема незаконного обігу та вивезення археологічних скарбів з України особливо загострилася після початку широкомасштабної війни Росії проти України. На щастя, українські правоохоронці та прикордонники стоять на сторожі української історичної спадщини. Завдяки їм на виставці будуть представлені врятовані археологічні пам'ятки світового рівня.

Більшість експонатів переданих музею були вилучені правоохоронними органами в межах боротьби з незаконним обігом археологічної спадщини. Завдяки зусиллям музею, зокрема зверненням до громадськості, просвітницькій роботі, співпраці з журналістами та правоохоронними, до музейних фондів було передано декілька надзвичайно цінних комплексів пам’яток з інформацією про обставини та місця знахідок.

Деякі експонати вже перебувають у колекції музею, а деякі на відповідальному зберіганні, адже вони ще проходять як докази у кримінальних справах.

Це, зокрема, оздоблений сріблом пояс середини III століття, що пов'язаний з військовою культурою давніх германців.

Пояс був знайдений на Хмельниччині так званим "чорним археологом" та нещодавно вилучений правоохоронцями при спробі його незаконного продажу. А спеціалісти музею провели його експертизу.

Проте на виставці також можна буде побачити й речі передані волонтерами. Як, наприклад, слов'янський скарб VI-VII сторіччя з берегів річки Рось. Перші речі скарбу були випадково знайдені молодою парою, яка одразу ж передала їх археологам, детально вказавши на місце знахідки. Це дозволило знайти ще більше рідкісних коштовностей давніх слов'ян. Або скарб III–II тисячоліть до н.е. бронзової доби з Тернопільщини, який нещодавно знайшов та передав музею вимушений переселенець з Маріуполя.

Також вперше для широкої публіки буде продемонстровано колекцію скляного давньоримського посуду, набір давньогрецьких шоломів з дуже непростою історією, колекцію античної червонофігурної кераміки та теракотової скульптури з Криму, скарби доби бронзи, речі з давніх воїнських поховань, амуніцію римських легіонерів, зброю гунів, прикраси слов’ян, гривні часів Київської Русі та багато іншого.

Виставку організовано за підтримки Офісу Генерального прокурора, Національної поліції України, Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що співробітники Національного заповідника "Хортиця" під час планового обстеження берегової смуги річки Дніпро, яка обміліла внаслідок руйнації росіянами Каховської ГЕС, виявили стародавній човен-однодеревку.

  • Вас може зацікавити:

Все цінне забрали: фото розграбованого окупантами краєзнавчого музею у Херсоні

У Херсоні окупанти пограбували художній музей - картини фурами вивезли до Криму: фото

Мінкульт запустив онлайн-екскурсію знищеним музеєм: деталі