RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Між Білоруссю та Польщею скандал через перетин кордону гелікоптером: відео та всі подробиці

У п'ятницю вдень, 1 вересня, білоруські прикордонники у Берестовицькому районі Гродненської області зафіксували "порушення" повітряного простору РБ, де проходять навчання "Бойове братство", з боку Польщі військовим вертольотом Мі-24, який "на гранично малій висоті перетнув державний кордон, залетів на глибину до 1200 метрів на територію Білорусі, а потім повернувся назад".

Про це повідомив Державний прикордонний комітет Білорусі.

Читайте: Польща збільшує контингент на кордоні з Білоруссю: у Міноборони озвучили цифру

У той же час, як пише ресурс Беларускі Гаюн, якийсь вертоліт справді перетнув польський кордон, але немає впевненості, чий саме це був літальний апарат.

Прес-секретар оперкомандування ЗС Польщі Яцек Горишевський назвав "провокацією" звинувачення Мінська. "Однозначно можу спростувати. Інформація, яку публікує білоруська сторона, є провокацією та брехливими звинуваченнями. З усіх рапортів та записів радіолокаційних систем можна стверджувати, що з нашого боку кордон не перетинався", - заявив він.

У той же час активісти каналу, який моніторить військову активність на території Білорусі, з'ясували, що це відео дійсно могли зняти на кордоні з білоруського боку з гірокоптера з бортовим номером EW-386BS, що патрулював кордон.

Ймовірно, гелікоптер, модель якого, а також його приналежність встановити неможливо, помітили випадково, оскільки автожир патрулював південну, а не північну частину кордону під Гродно.

За даними каналу, жоден перехоплювач у повітря не був піднятий, що обов'язково мало б статися при незаконному перетині кордону бойовим вертольотом. Тому, не виключають активісти, кордон перетнув не польський, а білоруський вертоліт. На користь цієї версії говорять як заяви Польщі, так і відсутність реакції ВПС РБ.

Нагадаємо, місяць тому Польща перекинула бойові гелікоптери до свого кордону з Білоруссю.

  • Вас може зацікавити:

Польських прикордонників вперше обстріляли з території Білорусі: що відомо

Польща посилить охорону кордону з Білоруссю: вже вжиті безпрецедентні заходи

Білоруські вертольоти перетнули кордон із Польщею: фото, відео та реакція Варшави