RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Словаччина взяла курс на Москву: переможці виборів оголосили про створення коаліції

Лідери партій Smer Роберт Фіцо, Hlas Пітер Пеллегріні та SNS Андрій Данко підписали меморандум про взаєморозуміння, домовившись про поділ постів у майбутньому уряді.

Про це повідомляє словацьке видання spravy-pravda.

Читайте: Антиукраїнські сили беруть реванш: у Словаччині вибори виграла проросійська партія Smer

Згідно з угодою, Глас отримає посаду спікера парламенту, Смер - прем'єр-міністра, а партія СНС створить нове міністерство.

Фіцо підтвердив, що подасть заявку на посаду прем'єр-міністра і хоче якнайшвидше сформувати новий уряд. Лідер "Гласу" Пеллегріні висловив сподівання, що в найкоротші терміни буде сформовано уряд, який "не турбуватиме громадян своїми внутрішніми розбратами, політичними внутрішніми протиріччями, а з першого дня почне вирішувати проблеми та привносити імпульси довгострокового характеру". Пеллегріні також попросив президента Зузану Чапутову про максимальну співпрацю.

"У нас більше немає ні часу, ні розкоші мати уряд, який навчається керувати, або якому знадобляться місяці, якщо не роки, щоб подолати крайні ідеологічні розбіжності між собою. І саме тому я переконаний, що наше рішення приєднатися до цієї коаліції – правильне" , - заявив Пеллегріні.

Згідно з меморандумом, "Голос" отримає сім міністерств, Смер - шість, а СНРС - три міністерства, одне з яких, Міністерство туризму та спорту, набуде чинності з 1 січня 2024 року.

У той же час глава партії Sloboda a Solidarita Ондрей Шпрлак назвав меморандум про взаєморозуміння між Smer, SNS та Hlas марним та фальшивим документом. На думку лібералів, нова коаліція буде пов'язана з бізнесом і корупцією.

"Темну коаліцію об'єднають не якісь абсурдні меморандуми, а лише угоди та корупція. Угода про поділ територій для крадіжок враховує реалії сьогоднішнього дня. Мародерство, переслідування меншин або загрози нашої зовнішньополітичної орієнтації стануть типовою рисою нового уряду", - наголосив він.

Віце-голова партії Браніслав Грелінг стверджує, що корупція стане наріжним каменем функціонування нової коаліції і що голова Hlas Петер Пеллегріні передав Словаччину корумпованим політикам зі Смеру та СНС.

Нагадаємо, що Словаччина заблокувала Україні нового пакету військової допомоги, оскільки її було визначено попередньою владою, а не обраною нещодавно на виборах.

  • Вас може зацікавити:

Словаччина передасть Україні 16 САУ Zuzana 2: про що домовилися Зеленський та Чапутова

"Війну розпочали українці": лідер партії-переможця в Словаччині відзначився цинічною заявою, відео

Словацький "Орбан": до влади у Братиславі рветься великий любитель Росії