RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Антиукраїнські сили беруть реванш: в Словаччині вибори виграла проросійська партія Smer

Проросійська партія SMER, яку очолює колишній прем'єр-міністр Роберт Фіцо, перемогла на парламентських виборах в Словаччині.

Про це пише місцеве видання Aktuality.

Незважаючи на дослідження соціологів та дані екзит-полів, проросійська партія SMER перемогла на парламентських виборах, набравши 23,29%. На другому місці опинилася політична сила "Прогресивна Словаччина" з результатом у 17,07%. Цю партію пов'язують з чинною президенткою Зузаною Чапутовою.

Читайте також: На межі ескалації: чи зможуть Польща та Україна знову дружити

На третьому місці партія "Голос" експрем'єра Петера Пеллегріні з 14,96%. Експерти попереджають, що політична сила може увійти до коаліції, сформувавши більшість як з проросійськими, так і прозахідними силами. Згідно таких результатів, розподіл мандатів може виглядати наступним чином:

  • SMER – 42;
  • "Прогресивна Словаччина" – 31;
  • "Голос" Пеллегріні – 27;
  • блок Матовича – 16;
  • християнські демократи – 13;
  • SaS – 11, Словацька національна партія – 10.

Експерт Дмитро Шеренговський, коментуючи парламентську кампанію у Словаччині, зазначив, що на виборах перемогла партія "Make Slovakia Great Again". Разом з тим, це ще не свідчить про те, що проросійська сила Фіцо отримає повну владу в країні, оскільки їй потрібно домовлятися про створення коаліції.

"Виглядає, що Голос Петера Пелегріні взяв золоту акцію і тепер буде диктувати якою буде більшість. Попередня коаліція мала побиті горщики між Шімечком та Пелегріні, і бажання Фіцо зіграти в all-in, будуть клеїти саме Smer-Hlas та ще, можливо, SNS, щоб більшість взяти. Одним словом в Центрально-Східну Європу приходять важкі часи. Для нас також", - резюмував експерт.

На результати виборів у Словаччині також відреагував директор Інституту центральноєвропейської стратегії Дмитро Тужанський. За його словами, перемога партії Фіцо означає реванш в країні, до якого призвели самі словаки. Ба більше, як зазначає Тужанський, реваншу прагнуть виборці трьох партій SMER, SNS та HLAS.

аме між виборцями цих 3-х політичних сил найбільше схожого. Не виключаю, що це може бути використано, як аргумент. Пригадуєте, як було в Україні, коли формували "ширку"? Це було під гаслами єдності країни і все таке", - додав аналітик.

Варто зазначити, що на 15 жовтня у Польщі також заплановано парламентські вибори.

Раніше ми розповідали, що польський МЗС викликав посла України через скандальну заяву Зеленського.

Вас може зацікавити:

Зерно спотикання: чому Україні не варто сваритися з сусідами

Від друзів до позовів: чого чекати від зернових розбірок Києва з сусідами

Україна подала позови в СОТ проти Польщі, Угорщини та Словаччини: що відомо