RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Ізраїль не дозволяв евакуацію українців з Сектору Гази: стала відома причина

Влада Ізраїлю відкликала свій дозвіл на коридор зі Сектору Гази, звідки потребують евакуації 243 українці, до пункту перетину Рафах на кордоні з Єгиптом. Водночас з Ізраїлю вилетів перший евакуаційний рейс із 207 громадянами України, серед яких 63 - діти.

Про це заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в етері національного телемарафону.

Читайте також: Готувались до нападу на Ізраїль? В США зробили несподівану заяву щодо ХАМАС

За попередньою домовленістю, коридор з Гази до пункту перетину Рафах мав бути відкритий з 12 до 17 години ранку 14 жовтня, але о 10 ізраїльська влада відкликала дозвіл. Цей перетин є єдиним пунктом для евакуації цивільного населення.

У свою чергу, МЗС Ізраїлю повідомило, що Тель-Авів не зможе гарантувати безпеку для перетину кордону та відкликає дозвіл.

"Вже є офіційна заява від нашого МЗС, посол офіційно надіслав ноту протесту. За нашою інформацією, так само зробили або планують низка країн. Ми не розуміємо, чому не дозволяють евакуацію громадянам України, як і решті громадян іноземних держав. Тим більше що всі наполягають на тому, що в першу чергу евакуацію запросили жінки і діти", - зауважив Лубінець.

Водночас пункт перетину Рафах відкритий зі сторони Єгипту, а голова Національної комісії з прав людини Єгипту Мушира Хаттаб запевнила, що уряд буде "максимально сприяти евакуації наших громадян із Сектору Гази".

"Фактично, від Ізраїля ми просимо, щоб цей пункт перетину був безпечний і його просто не бомбили. Від влади Палестини ми просимо, щоб просто дозволили вийти нашим громадянам, а єгипетська влада просто їх пропустила", - пояснив український омбудсман.

За його словами, евакуації потребують переважно українки, які одружилися з палестинцями, проживали у Секторі Гази та народили там дітей. Тому у когось є документи українського зразка, а в когось немає, адже вийшов термін. Але Україна готова евакуювати всіх, незалежно від терміну придатності документів, додав Лубінець.

Згодом речник МЗС України Олег Ніколенко повідомив у Facebook, що з Ізраїлю вилетіли 207 українців.

"Перший евакуаційний рейс із 207 громадянами України, зокрема 63 дітьми, на борту вилетів із Тель-Авіва до Бухареста. Наступний рейс планується на завтра, 15 жовтня, до м. Клуж (Румунія). Плануємо вивезти 155 українців", - написав він.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу показав фото ізраїльських дітей, яких убили бойовики ХАМАС.

  • Вас може зацікавити:

Масакра в Ізраїлі: посольство розповіло про загиблих українців

Ізраїль в стані війни: підтверджено загибель ще одного українця

Знайдіть відмінності: у мережі порівняли риторику ХАМАС і Кремля про війну та масові вбивства