RU  UA

ХАМАС не контролює свої війська: як проходить операція в Газі та чи можливий візит Зеленського до Ізраїлю

Політичні експерти розповіли про те, яка зараз ситуація у Секторі Гази, де Ізраїль воює проти бойовиків палестинського терористичного угруповання ХАМАС. Також оцінили можливість здійснення візиту президента України Володимира Зеленського.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів професор політичних наук Зеєв Ханін (Ізраїль).

Читайте також: Байден прибув до охопленого війною Ізраїлю: відео і подробиці візиту

Він зазначив, що в ХАМАСу глибока ешелонована оборона, що розташовується під землею. Довжина ходів більша в сім разів, ніж київське метро. Бойовики розраховували, що ЦАХАЛ увійде в Сектор Гази й зазнають втрат з мінімальним результатом, однак цього не сталося. Втрати ЦАХАЛу - сотні людей, але втрати ХАМАСу - тисячі. Точної інформації поки що немає. Зараз триває обережна зачистка Гази з використанням передових технологій і координацією всіх родів військ.

При цьому Центральне командування ХАМАСу уже не контролює свої війська і командири діють на свій ризик.

"Хамасівці здаються сотнями. ХАМАС намагається затримати населення в Газі для живого щита. Проте вони вже ситуацію не контролюють і під прикриття ізраїльських танків евакуація триває. Сьогодні вийшли 12 тисяч людей. Операція розвивається навіть швидше, ніж планувалося. У союзників немає сумнівів, що Хамасу не повинно більше бути - керівники мають бути убиті, інфраструктура знищена. Вся інформація ХАМАСу - брехня. Жодного припинення вогню бути не може. Будь-яке припинення вогню може бути тільки при відпущенні всіх заложників. А за цивільні жертви відповідає ХАМАС, як агресор", - пояснив він.

Водночас, Сполучені Штати заявили, що Іран має стримати своїх сателітів, в першу чергу, Хезболу. Вони дійсно поки не втручаються, як і Іран, боячись, що США та Ізраїль знищать його ядерну програму.

Експерт вважає, що хороших сценаріїв для Гази немає. Зараз ніхто не може точно спрогнозувати, що буде далі з ним. Передача управління Аббасу - малоймовірна, адже не має такого ресурсу. Ймовірна модель, що ізраїльські війська залишаться в Газі, а решта території буде передана під зовнішнє управління - ООН чи арабській лізі. Проте це питання буде вирішуватися вже після перемоги.

"Стосунки Ізраїлю і України зараз знаходяться на підйомі. Україна і Чехія - найбільш проізраїльські країни в Європі. Питання про візит Зеленського вирішується в США. Байден хоче протягти допомогу Україні, яка поки що не проходить через Конгрес. Тому візит потрібний і він відбудеться після закінчення переговорів між Білим домом і Конгресом", - додав Зеєв Ханін.

Нагадаємо, український президент Володимир Зеленський мав намір 7 листопада прибути в Ізраїль, однак такі плани відклали.

  • Вас також може зацікавити:

Що буде з сектором Газа після розгрому ХАМАС: стали відомі плани Ізраїлю та США

Напад стався за згодою Москви: в Ізраїлі зробили заяви щодо ХАМАС і оголосили стан війни

Україна також відчує вплив ХАМАС - американський дипломат