RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Противник допомоги Україні переміг на парламентських виборах в Нідерландах

На парламентських виборах у Нідерландах переміг політик, який проти надання допомоги Україні у російсько-українській війні – це прихильник Орбана, євроскептик та антиісламіст Герт Вілдерс.

Про це повідомляє "NOS".

Згідно з інформацією сайту, станом на 4:15 було підраховано 97.7% голосів. Найбільше людей проголосували за політика у Рукфені, провінції Брабант. Там за нього свої голоси віддали 53,8% людей з 19078. При цьому явка склала 74,8%.

Переважаючи всі очікування, Партія свободи Вілдерса (PVV) завойовує 37 зі 150 місць у парламенті, що перевищує її попередній результат на виборах 2021 більш ніж удвічі. Таким чином, PVV випереджає свого найближчого конкурента, Альянс лейбористів та зелених, представлених колишнім єврокомісаром Франсом Тіммермансом, на 10 місць, при тому, що вони мали всього 17 місць на попередніх виборах.

За даними екзит-полу, Партія колишнього прем'єр-міністра Марка Рютте, консервативна VVD, посіла третє місце, здобувши 24 мандати. Це на 10 менше ніж результат на виборах 2021 року.

Читайте також: Генерал Наєв у Нідерландах обговорив трансформацію ЗСУ з командуванням НАТО: фото

Герт Вілдерс примітний тим, що він пообіцяв покласти край "нашестю шукачів притулку та мігрантів". Він підняв хвилю антиміграційних настроїв, звинувачуючи у нестачі житла шукачів притулку та спираючись на занепокоєння щодо вартості життя та перевантаженої системи охорони здоров'я.

Через радикальні погляди на іслам, Вілдерсу неодноразово загрожували вбивством, через що він кілька років живе під посиленим захистом поліції. За кордоном його відверті зауваження про пророка Мухаммеда час від часу викликали бурхливі протести в країнах зі значною кількістю мусульман, особливо в Пакистані, Індонезії та Єгипті. У Пакистані проти нього було видано релігійним лідером фетву.

Вілдерс відкрито виступає проти ЄС, акцентуючи необхідність того, щоб Нідерланди контролювали свої кордони та суттєво зменшували свої внески до бюджету союзу. Він також неодноразово наголошував на тому, що Нідерланди мають припинити постачання зброї в Україну, вважаючи, що цей ресурс необхідний для власного захисту.

Раніше ми писали, що прем'єр Нідерландів назвав дату, коли літаки F-16 полетять на тренувальні бази.

  • Вас може зацікавити:

Україна отримає від трьох союзників чергову партію допомоги: що туди увійде

Багато знищеної техніки та окупантів: цифри втрат армії РФ за останню добу

ЗСУ атакують під Куп'янськом, Бахмутом і на лівому березі Дніпра: нові карти боїв