RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Скільки українців у Литві повернуться додому: дані дослідження

За два роки з початку повномасштабної війни в Україні до Литви, яка продовжила тимчасовий захист українцям, приїхали майже 84 тисячі українських біженців. 75% з них планують повернутися на батьківщину, коли це стане безпечно, ще орієнтовно 17% - не визначилися.

Про це йдеться у результатах дослідження, проведене в 2023 році Вільнюським офісом Міжнародної організації з міграції (IOM Lietuva), передає Delfi.

Читайте також: Як насправді живуть українські біженці в Румунії: опитування

"Ми зараз все частіше чуємо про курси литовської, це означає, що люди обрали життя в Литві, поки в їхній країні небезпечно. Проте більша частина українців планує повернутися додому, коли це буде можливо", - зазначив глава IOM Lietuva Ейтвідас Бінгяліс.

Наразі безкоштовні курси литовської мови пройшли 400 українських біженців. Крім того, 2 тисячі українців отримали картки для придбання ліків, 160 сімей - купони на 150 євро на облаштування побуту, а на покриття побутових витрат за перший рік організація виділила 330 тисяч євро. Торік також відкрили інфоцентр MICenter, у якому проводять різні заняття для українських біженців.

"Що стосується інтеграції українців в інших країнах Балтії та пов’язаних з нею викликів, то тут особливої різниці немає. У Литві та Латвії на першому місці – фінансова стабільність, в Естонії – мовний бар’єр, відповідно 25%, 38%, і 42%, у сусідніх країнах українці також стикаються з проблемою довгострокової оренди (Латвія - 17%, Естонія - 21%) та викликами, пов’язаними з працевлаштуванням (Латвія - 31%, Естонія - 33%)", - розповів Бінгяліс.

Нагадаємо, Польща хоче змінити правила для українців.

  • Вас може зацікавити:

У Литві скасували концерт співачки LP, яка дякувала росіянам в худі з триколором

Допомога українським біженцям: ще одна країна продовжила термін перебування

Повернутися не можна залишитись: де поставлять кому українські біженці