RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

В Ізраїлі почалися масові протести, десятки тисяч людей вимагають відставки уряду

В Ізраїлі знову неспокійно - десятки тисяч протестувальників заповнили вулиці біля Кнесету в Єрусалимі, вимагаючи відставки прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху, оскільки його вважають винним у гальмуванні процесу звільнення заручників.

Про це повідомляє "timesofisrael".

Так, організатори протесту закликають прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху та його уряд піти у відставку й провести дострокові вибори в Ізраїлі. Це робиться з метою звільнення 130 полонених, які утримуються в Газі ще з подій 7 жовтня, коли бойовики ХАМАС напали на країну.

Зустріч біля Кнесету очолила коаліція антиурядових протестних рухів, при цьому, участь в акції за словами організаторів взяли близько 100 тисяч людей.

"Нам потрібні вибори. Уряд не має довіри громадськості. І тепер вони хочуть прийняти закон, який дозволить кожному п’ятому уникати служби в армії", – заявив один з учасників протесту.

Протестувальники також заявили, що минулого тижня комітет Кнесету проголосував за схвалення шеститижневої перерви, попри гучні заперечення партій як в опозиції, так і в коаліції. Перерва триватиме з 7 квітня до 19 травня.

"Кожні три дні помирає заручник. Вони їдуть на 42 дні. Це означає, що 14 заручників загинуть", – сказав Радман.

Після того, як основна акція протесту затихла, деякі учасники рушили, щоб заблокувати сусіднє шосе Бегін, при цьому, вони запалили кілька багать по дорозі. Декого з протестувальників затримала поліція, у той час, як інші чинили їй опір, намагаючись заблокувати в’їзд до Єрусалиму.

Читайте також: Серед вбитих - генерал та полковники: Ізраїль ліквідував в Сирії російських військових радників

Усього планується чотири дні мітингів та заходів по всьому Єрусалиму протягом тижня. У понеділок заплановані заходи з колишнім керівником ЦАХАЛу та колишнім міністром оборони Моше Яалоном і активісткою лейбористів Яєю Фінк перед вечірнім мітингом із коментарями колишнього члена парламенту та колишнього заступника голови ЦАХАЛу Яїра Голана, а також членів родини загиблих 7 жовтня.

У вівторок на мітингу мають виступити колишній прем’єр-міністр Ехуд Барак, а також Мерав Свірскі, чиї батьки були вбиті 7 жовтня, а брат Ітай Свірскі був узятий у заручники та вбитий у Газі.

У неділю, 31 березня, між Кнесетом та Міністерством закордонних справ було встановлено велику кількість наметів для ночівлі. Поруч з ними – намети матеріально-технічного забезпечення.

Звертаючись до демонстрантів у неділю, лідер опозиції Яїр Лапід проголосив, що єдине, що має значення для Нетаньяху – це залишитися на посаді, звинувативши прем’єр-міністра в тому, що він більше зосереджується на забезпеченні задоволення своїх партнерів по коаліції, ніж на допомозі громадянам, які постраждали від війни.

Варто зазначити, що сам прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу у ніч проти понеділка, 1 квітня, переніс операцію з видалення грижі у єрусалимській лікарні "Хадасса" в Ейн-Керемі. За словами лікарів, операція пройшла успішна і пацієнт одужує.

Раніше ми писали, що в Ізраїлі висловилися про припинення вогню в Секторі Гази.

  • Вас може зацікавити:

Ізраїльські військові знайшли командний пункт ХАМАСу під штаб-квартирою ООН

"Геть ХАМАС": палестинці Гази вийшли на протест проти правління терористів, відео

Ізраїль частково вивів війська із сектору Гази: стала відома причина