RU  UA

Іран попередив про удари по Ізраїлю: як воююча країна готується до часу Х

В Ізраїлі спростовують інформацію про те, що Іран може протягом 48 годин здійснити атаку, через знищення консульства Ірану в Сирії та загибелі десятків високопоставлених іранських чиновників і генералів. Водночас були запроваджені превентивні заходи.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів ізраїльський журналіст Цві Зільбер.

Читайте також: Удар по американській базі в Йорданії: в США вирішили, якою буде відповідь

За його словами, в країні оголосили підвищену боєздатність, попри це ЦАХАЛ закликав громадян не панікувати.

"По-перше, у нас цю інформацію спростували. Говорять, що жодного такого попередження не було. Тим не менш, у нас оголошено підвищену боєздатність. Наприклад, зранку вимкнено GPS. Я думав, що це призведе до транспортного колапсу, але дякувати Богу, це поки не відбувається. Я для інтересу включав Google Maps, і він показував, що я в Бейруті. А інші люди розповідали, що вони бачили себе у Каїрі. Я так розумію, що це такий превентивний захід, наприклад, проти крилатих ракет, які орієнтуються по GPS. Іран має крилаті ракети, і я думаю, що, якби вони сьогодні прилетіли, вони б відлетіли в Бейрут або Каїр", - розповів він.

Журналіст зауважив, що спостерігається невелика знервованість, однак не паніка. З цього приводу спеціально виступив речник ЦАХАЛ. Він сказав, що не варто закуповувати генератори та запасатися продуктами й водою, не треба здіймати паніку, а лише необхідно дотримуватися усіх вказівок командування тилу.

"Ми добре знаємо Іран - собака, який гавкає, зазвичай не кусає. Бувають, звичайно, винятки з правил. Але, якби Іран справді хотів напасти на Ізраїль, це вже сталося б", - зауважив він.

На його думку, ймовірність того, що буде війна – ізраїльська армія проти іранської армії, низька. Іран воліє воювати через свої проксі, і, якби хотів воювати, то зробив би це 7 жовтня 2023 року, коли Ізраїль був максимально розгублений.

"Нічого такого, що могло б нас застати зненацька, іранці не мають. Включаючи ядерну зброю. Немає ядерної зброї – ми це знаємо точно. Тому що ядерну зброю потрібно хоча б один раз випробувати, і доки ти її не випробував, у тебе немає ядерної зброї. Хоча технологічно, я впевнений, вони вже давно можуть цю зброю створити. А решта, що вони можуть застосувати, вони вже застосовували. Я думаю, що найімовірніший вид відповіді з боку Ірану – це будуть спроби вчинення терактів проти ізраїльських чи єврейських об'єктів у різних країнах світу", - наголосив Цві Зільбер.

Раніше "Апостроф" розповідав, що означає оголошення війни Ізраїлю єменськими хуситами.

  • Вас також може зацікавити:

Ємен офіційно оголосив війну Ізраїлю: бригадний генерал дав пояснення

Єменські хусити захопили корабель в Червоному морі: що відомо

Армія Ізраїлю підірвала один із "символів влади" ХАМАС у Газі: відео