RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Євросоюз може ввести санкції проти Ізраїлю

Євросоюз може ввести санкції проти Ізраїлю – це станеться за умови недотримання міжнародного гуманітарного права.

Про це заявив у понеділок міністр закордонних справ Ірландії Мішель Мартін.

"Вперше на засіданні ЄС по-справжньому я бачив значну дискусію щодо санкцій і "що б сталося у такому випадку. Був дуже чіткий консенсус щодо необхідності підтримувати міжнародні гуманітарні правові інституції ", — сказав він після засідання Ради із закордонних справ.

Варто зазначити, що такі розмови почали вестися через те, що міжнародний суд ООН (ICJ) у п'ятницю постановив, що Ізраїль повинен негайно припинити наступ на Рафах на півдні сектора Газа і відкрити прикордонний пункт Рафах для безперешкодного надходження гуманітарної допомоги до анклаву. Попри це, Ізраїль продовжив операцію в Рафаху, а в неділю здійснив бомбардування табору біженців, унаслідок чого загинуло щонайменше 45 палестинців, серед яких більш ніж половина складали жінки, діти та літні люди, за даними органів охорони здоров’я Гази. Лідери ЄС рішуче засудили ці удари.

За словами Мартіна, існує "деяка дистанція між людьми, які стверджують необхідність підходу, заснованого на санкціях, якщо Ізраїль не виконає рішення Міжнародного суду ... до згоди на засіданні Ради, враховуючи всі різні точки зору".

Він наголосив, що відбувалася активна дискусія щодо тимчасових розпоряджень Міжнародного суду з чіткими поглядами, що Ізраїль повинен дотримуватися цих тимчасових розпоряджень щодо відкриття прикордонного переходу з Рафахом і припинення своїх військових операцій у Рафаху. Одним із висновків було скликати засідання Ради асоціації ЄС-Ізраїль, щоб висловити нашу серйозну стурбованість і домагатися від Ізраїлю відповіді щодо виконання наказів Суду.

"Міжнародне гуманітарне право, дотримання прав людини є сенсом існування Європейського Союзу, і нинішні події справді привертають увагу до цього питання, особливо враховуючи напад минулої ночі, коли було вбито так багато невинних людей", - пояснив міністр закордонних справ Ірландії Мішель Мартін.

У відділі зовнішньої преси Ізраїлю повідомили, що вони не можуть коментувати заяви Мартіна, але перед ударом "було оцінено, що несподіваної шкоди цивільним особам не буде".

  • Вас може зацікавити:

В Гаазі хочуть арешту Нетаньягу: Байден виступив з гучною заявою

Ізраїль продовжить операцію в Газі до повного знищення ХАМАС: Нетаньягу виступив з заявою

Іран під час атаки на Ізраїль застосував тактику Росії - звіт ISW