RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

В Гаазі хочуть арешту Нетаньягу: Байден виступив з гучною заявою

На можливість арешту Міжнародним кримінальним судом ізраїльського премʼєра Беньяміна Нетаньягу жорстко відреагував президент США Джо Байден - він заявив, що підтримка безпеки Ізраїлю владою США "залізна".

Про це повідомляє "Reuters".

Так, очільник держави заявив на заході у Білому домі, присвяченому Місяцю єврейської спадщини Америки, що влада Сполучених Штатів не вважає події в Газі геноцидом.

"…Ми стоїмо разом з Ізраїлем, щоб прибрати Сінвара (лідер ісламістського палестинського руху ХАМАС Ях'ю Сінвар, - ред.) і решту м'ясників ХАМАСу. Ми хочемо, щоб ХАМАС був розгромлений. Ми працюємо з Ізраїлем, щоб це сталося", - сказав Байден.

Варто зазначити, що Римський статут Міжнародного Кримінального Суду, ухвалений на дипломатичній конференції в Римі 17 липня 1998 року та набув чинності з 1 липня 2002 року, й досі не ратифікований ані США, ані Ізраілем. Усього його підписали 137 держав, при цьому ратифікували лише 124.

Читайте також: Суд в Гаазі блокує зусилля України щодо створення спецтрибуналу для РФ: суддям висунули серйозні звинувачення

Нагадаємо, 7 жовтня минулого року бойовики ХАМАС напали на південну частину Ізраїлю, розстрілюючи людей та беручи заручників. Повідомлялося про понад 1 000 жертв, а сотні осіб опинилися у полоні. Після цього ізраїльська влада вирішила провести наземну операцію в секторі Гази.

20 травня стало відомо, що прокурор МКС вимагає видати ордери на арешт Беньяміна Нетаньяху, міністра оборони Ізраїлю Йоава Галанта та ватажків ХАМАС. Ізраїльських чиновників, зокрема, звинуватили у використанні голоду як методу ведення війни.

Конгрес США розглядає можливість запровадження санкцій проти Міжнародного кримінального суду, якщо він видасть ордер на арешт Нетаньяху. Варто зазначити, що США та Ізраїль не є членами МКС.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що 17 березня 2023 року Палата досудового провадження МКС видала ордер на арешт Володимира Путіна, який очолює злочинний режим в РФ.

  • Вас також може зацікавити:

Напад на Ізраїль: чому Путін аплодує Вашингтону

Байден підтримав Нетаньягу: чи наважиться Ізраїль на удар у відповідь

Іран під час атаки на Ізраїль застосував тактику Росії - звіт ISW