RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

28 вересня

Всі новини

Україна може отримати "вбивць кораблів"

Президент Аргентини Хав'єр Мілей схвалив передачу Україні п'ятьох винищувачів Dassault-Breguet Super Étendard, які Аргентина не використовувала з часів Фолклендської війни 1982 року проти Великої Британії.

Про це повідомляє аргентинське видання Infobae.

Читайте також: Передача F-16 Україні: аналітики ISW пояснили, у чому проблема для ЗСУ

Уряд Аргентини має намір передати Україні п'ять бойових літаків Super Etendard. Ці винищувачі не використовувалися Аргентиною через ембарго, введене Великобританією в результаті війни 1982 за Фолклендські (Мальвінські) острови, вже майже 40 років.

Штурмовик Super-Еtendard вироблявся французькою компанією Dassault Aviation із 1974 року. У 1982 році ці винищувачі брали активну участь у боях проти флоту Великобританії під час війни за Фолклендські острови. Їх прозвали "вбивці кораблів", оскільки вони успішно завдавали удари проти нових есмінців і ударних авіаносців противника. Ці літаки використовувалися також під час воєн у Боснії, Косово у 1990-х роках та ударів по позиціях "Ісламської держави" у 2015 році. 2016 року Франція призупинила експлуатацію цих машин. У 2023 році таке ж рішення ухвалив і аргентинський уряд.

Раніше "Апостроф" розповідав, чим особливі винищувачі Mirage, які Франція передасть Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Ще одна країна зняла обмеження для ударів ЗСУ по цілях в Росії

Коаліція F-16, ППО і потреби ЗСУ: Зеленський зустрівся з главою Пентагону в Сінгапурі

ЗСУ знищили комплекс С-300 на території Росії: потужні кадри