RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

28 вересня

Всі новини

Прокурор МКС дав прогноз щодо арешту Путіна

Рано чи пізно російський диктатор Володимир Путін опиниться на лаві підсудних у Гаазі.

Впевненість у цьому в інтерв'ю ВВС висловив прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан.

Відповідаючи на запитання, чи вірить він у те, що процес над Путіним все-таки відбудеться, Хан сказав: "Люди сміялися, коли трибунал щодо колишньої Югославії домагався ордерів на арешт Караджича і Младича, не кажучи вже про Мілошевича, коли Спеціальний суд щодо Сьєрра-Леоне видавав ордер на арешт колишнього президента Чарльза Тейлора, але, як показала історія, ці люди, що володіли в минулому великою владою в своїй країні та регіоні, у підсумку опинилися на лаві підсудних. Є приклади, які показують, що якщо хтось робить, що заманеться, користуючись владою, не обмеженою вищою відповідальністю, його простір для маневру звужується”.

Хан розповів, що Україна ще 2021 року просила його розпочати розслідування щодо воєнних злочинів РФ. Але тоді МУС не мав ресурсів. До того ж Хан не вірив, що Путін зважиться на повномасштабне вторгнення.

"Але коли вони це зробили, я вирішив, що все абсолютно очевидно, і ми повинні почати розслідування. Я побував на місці подій, і коли ти чуєш історії, свідчення, бачиш руйнування, чуєш висловлювання різних людей, включно з висловлюваннями Володимира Путіна і [Марії] Львової-Бєлової, застосувати всю суворість закону було нескладно. Це так сумно. Постійний член Радбезу Росія - велика країна. Література, музика, одна з країн-засновниць ООН, яка відіграла важливу роль у перемозі над фашизмом, тож мені це не принесло жодної радості, це був сумний день, коли стосовно президента країни - важливого члена Радбезу ООН - надійшла заявка на видачу ордера на арешт", – заявив прокурор.

Як повідомляв "Апостроф", влада Монголії пояснила, що не виконала міжнародний ордер на арешт Путіна за військові злочини в Україні під час його візиту до країни через те, що у них "пов'язані руки". Йдеться про енергозалежність країни від РФ.