RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

Всі новини

За день до війни: Сенегал і Нігерія приготувалися до вторгнення в Гамбії

Збройні сили Сенегалу та Нігерії приготувалися вторгнутися в Гамбію, якщо Яхья Джамме, який очолює країну з 1994 року, не покине свій пост.

У грудні 2016-го в Гамбії пройшли президентські вибори, на яких переміг опозиційний кандидат Адам Барроу, який набрав 45,5% голосів, в той час як за Джамме проголосували 36,7% виборців. Джамме спочатку визнав поразку, але через деякий час відкинув результати виборів. Він мотивував це "серйозними порушеннями", на які нібито пішли його опоненти, і заявив, що організовує нові вибори.

17 січня Джамме ввів в країні 90-денний надзвичайний стан, а парламент продовжили його повноваження на три місяці. Цей термін обумовлений тримісячним розглядом судом позову Джамме, який він подав, щоб оскаржити результати виборів. Через загострення політичної ситуації Гамбії терміново залишають британські і голландські туристи.

Тепер Сенегал оприлюднив заяву, в якій говориться, що армія приведена в повну готовність і буде діяти, якщо влада не знайде політичного вирішення кризи. У Сенегалі зараз знаходиться і опозиціонер Адам Барроу, що виграв вибори.

До заяви Сенегалу приєдналася Нігерія, заявивши, що підтримає сенегальські сухопутні війська в разі вторгнення в Гамбії. Гана також виділила сухопутні війська. Регулярні збройні сили Сенегалу налічують близько 20 тисяч осіб, збройні сили Гамбії - близько 2,5 тисяч. Сенегал отримав дозвіл на вторгнення від Економічного співтовариства країн Західної Африки (ЕКОВАС). Воно підтримало перемогу на виборах Барроу. Африканський союз також заявив, що вважає Барроу обраним президентом з 19 січня. Цю дату назвали останнім днем, коли Джамме знаходиться в статусі президента Гамбії.

Місцеві жителі роблять необхідні запаси - води і їжі, а деякі залишають Гамбії. Соратники Джамме залишають його - вже чотири міністри подали у відставку.

Раніше "Апостроф" писав, що в США оцінили ймовірність повномасштабного вторгнення РФ в Україні.