RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Найсильніший землетрус за 120 років: в Марокко катастрофічна кількість жертв стихії, фото і відео

У Марокко стався найсильніший землетрус за останні 120 років. За оновленими даними, він забрав життя понад 2 тисячі людей та ще щонайменше 2 059 людей постраждали.

Про це повідомляє CNN з посиланням на інформацію від місцевої влади.

Читайте також: Землетруси в Туреччині та Сирії зруйнували відомі пам'ятки давнини: фото до та після

Землетрус магнітудою 6,8 стався ввечері 8 вересня в районі одного з найбільших міст країни, популярному туристичному центрі - Марракеш. За даними Міністерства внутрішніх справ Марокко, щонайменше 2 012 людей загинули, 2 059 дістали поранення, з яких 1 404 знаходяться у критичному стані.

"Проблема в тому, що там, де руйнівні землетруси є рідкістю, будівлі просто недостатньо міцні, щоб впоратися з сильними підземними поштовхами, тому багато з них руйнуються, що призводить до великої кількості жертв", — зазначив професор Університетського коледжу Лондону Білл Макгвайр.

Фото: Getty Images

За інформацією Геологічної служби США, це найбільший землетрус у Марокко з 1960 року. Тоді загинули щонайменше 12 тисяч людей. Уряд країни оголосив триденну національну жалобу за загиблими.

Наразі рятувальники досі розкопують уламки зруйнованих будинків та дістають звідти постраждалих у віддалених районах Високого Атласу, а мешканці зруйнованих будинків провели другу ніч на вулицях. Король Марокко Мухаммед VI наказав створити комісію з надання допомоги, аби вона забезпечувала догляд, житло та харчування для постраждалих.

Фото: Getty Images

У свою чергу, світові лідери висловили свої співчуття країні та запропонували міжнародну допомогу. Зокрема, Франція активувала надзвичайну допомогу за кошти місцевої влади, а служби екстреної допомоги Ізраїлю підготувалися до мобілізації у Марокко.

Також Об'єднані Арабські Емірати створять "повітряний міст" для доставки вантажів, а Алжир, який раніше розірвав дипломатичні відносини з Марокко, знову відкрив повітряний простір для гуманітарної допомоги та медичних рейсів. Туреччина теж відправляє персонал і намети.

Фото: Getty Images

Фото: Getty Images

Фото: Getty Images

Фото: Getty Images

Нагадаємо, через землетрус у Туреччині земля за добу "пройшла шлях" у 50 років.

  • Вас може зацікавити:

Була в горах із чоловіком та трьома дітьми: у Грузії загинула українська журналістка

Навколо все палало: Джамала ледь вибралася з Сицилії, де вирують лісові пожежі

На Полтавщині стався землетрус: усі подробиці