RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Між виборами і інавгурацією. Як змінився світ з перемогою Трампа

У жовтні 2016-го Дональд Трамп переміг на виборах президента США. Можливість цієї події видання Bloomberg внесло в топ-10 найгірших прогнозів на рік. Поки нічого особливо страшного, пов'язаного з перемогою Трампа, не відбулося, хоча за ці кілька місяців світ змінився - в тому числі через його майбутнє президентство.

Сумніви у виборчій системі США. За виборами в Америці стежити нелегко - вона багатоступенева, заплутана, зі складною термінологією (кокусами, праймеріз, виборщиками і т.д.), а правила відрізняються від штату до штату. На президентських виборах-2017 виграв Дональд Трамп, незважаючи на те, що його конкурент Хілларі Клінтон набрала більше голосів. Після оголошення результатів політики та міжнародні організації заявили, що виборча система США застаріла. А напередодні інавгурації нового президента ОБСЄ оголосила, що за багатьма пунктами ця схема не відповідає міжнародним стандартам.

Емоційність і постправда. Результати американських виборів остаточно зафіксували реальність, в якій факти при прийнятті рішень вже не відіграють першорядну роль. Сама виборча кампанія і її результати супроводжувалася бурхливими реакціями - від гнівних і ейфорійних - як всередині країни, так і по всьому світу.

Інтернет і соцмережі. Трамп веде Twitter, на який підписані понад 20 мільйонів читачів. Його прихильники ретвітять думки новообраного президента, а противники ведуть безрезультатні дискусії. Трамп пригрозив обмежити доступ журналістів до Білого дому - і цілком може це зробити. Навіщо довіряти ЗМІ транслювати свої думки, якщо це можна зробити самому? Крім того, аналітики і політологи визнають, що соціальні мережі відіграли дуже важливу, якщо не вирішальну роль у перемозі Трампа.

Журналістська етика. Незадовго до інавгурації видання Buzzfeed опублікувало компромат на Трампа - з політичними і непристойними подробицями. Однак багато їхніх колег, як виявилося пізніше, відмовлялися публікувати цю інформацію через те, що її складно, а десь і неможливо перевірити. Так, в журналістських колах позначився розкол, а на прес-конференції Трамп не дав кореспондентам цього Buzzfeed поставити питання.

Залучення всіх. Складно назвати публічну персону, яка б не відзначилася коментарем про Трампа. Але що найцікавіше - сам обраний президент реагує на кожну репліку, чим викликає шквал відповідей. І так до нескінченності. Питання в тому, чи буде Трампу вистачати часу на новій посаді відповідати на всі кпини.

Неясне майбутнє. Перемога Трампа виявилася несподіванкою для багатьох, тому тепер мало хто ризикує прогнозувати, чого від нього чекати на посаді президента. Але світ уже звик до його перемогою, а міжнародні фінансові організації покращують прогнози, повіривши в нового главу Америки.