RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Трамп ввів надзвичайний стан в США: що це значить

Президент Дональд Трамп підписав документ про введення в США режиму надзвичайного стану.

Про це на своїй сторінці в Twitter повідомила прес-секретар Білого дому Сара Сандерс.

Як зазначається, режим передбачає надання президенту розширених повноважень для боротьби з кризою. Це дозволить Трампу отримати кошти в розмірі близько 8 млрд доларів для зведення стіни на кордоні з Мексикою без ухвалення Конгресу.

"Президент Дональд Трамп підписує декларацію про надзвичайний стан в країні для вирішення проблеми національної безпеки і гуманітарної кризи на південному кордоні", - написала Сандерс.

Організація "Американський союз захисту громадянських свобод" (American Civil Liberties Union, ACLU) вже заявила про те, що оскаржить рішення Трампа в суді.

Надзвичайний стан - це особливий правовий режим, який тимчасово наділяє президента США розширеними повноваженнями для боротьби з кризою. Президент може ввести його у відповідності до Закону про надзвичайні положення, прийнятому Конгресом в 1976 році.

Відзначається, що введення такого режиму в США - не рідкість. Джордж Буш-молодший вводив в США режим надзвичайного стану після терактів 11 вересня 2001 року, Барак Обама - під час епідемії свинячого грипу в 2009 році. Адміністрація Трампа стверджує, що спроби біженців з Мексики і Центральної Америки нелегально прорватися в США представляють схожу за масштабом загрозу для безпеки країни.

Режим надзвичайного стану дає президентові прямий доступ до екстрених бюджетних коштів. Однак також режим регулюється більш ніж сотнею законодавчих актів, відповідно до яких президент отримує багато повноважень. За повідомленнями ЗМІ, в умовах надзвичайної ситуації ці закони дозволять президенту контролювати інтернет-трафік або використовувати військових на території країни.

Нагадаємо, докладніше про стіну на кордоні з Мексикою читайте в матеріалі "Апострофа": Стіна імені Трампа: США на порозі нової кризи.