RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

США і "Талібан" уклали мирову: з'явилися деталі історичної угоди

У суботу, 29 лютого, США підписали історичну угоду з афганським угрупованням "Талібан", яка може стати стартом для повного виведення іноземних військ з Афганістану протягом наступних 14 місяців і стати кроком до припинення 18-річної війни.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Reuters.

Видання пише, що угоду було підписано в столиці Катару Досі спеціальним представником США Халілзад Залмай і політичним керівником руху "Талібан" муллою Абдул Гані Барадаром.

Держсекретар США Майк Помпео також був присутнім на церемонії.

"Сьогодні великий день для Афганістану", - заявило посольство США в Кабулі в Twitter. Там відзначили, що "мова йде про укладення миру і створення спільного світлого майбутнього". За кілька годин до угоди таліби наказали всім своїм бойовикам в Афганістані "утримуватися від будь-яких атак ... для щастя нації".

У свою чергу, президент США Дональд Трамп заявив в п'ятницю, 28 лютого, що відповідно до угоди скоротиться чисельність американських військових з приблизно 13000 до 8600 протягом декількох тижнів після угоди.

Подальше скорочення західних сил буде залежати від прихильності талібів обіцянці "скоротити насильство", яке буде оцінено Сполученими Штатами.

Крім того, відповідно до угоди, таліби хочуть, щоб 5 тисяч бойовиків було звільнено з афганських в'язниць, але не ясно, чи погодиться на це афганський уряд.

Війна, в якій загинули десятки тисяч людей, почалася, коли США напали на Афганістан всього через кілька тижнів після атаки 11 вересня 2001 року.

Як повідомляв "Апостроф", раніше США звинуватили Росію в постачанні зброї талібам.

Також президент Росії Володимир Путін видав бої США з талібами за дії авіації РФ в Сирії.