RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

У США хакери влаштували масштабну НП - могли отруїтися 15 тисяч осіб

У штаті Флорида (США) невідомі зловмисники втрутилися в роботу очисних споруд в окрузі Пінеллас, яка обробляє воду для 15 тисяч чоловік. Хакери зламали систему управління і спробували підвищити рівень гідроксиду натрію в воді більш ніж в 100 разів.

Про це повідомив на брифінгу шериф округу Боб Гуалтьері.

Водоочисна станція обслуговує місто Олдсмар - третє за величиною місто штату. Система управління налагоджена так, щоб авторизовані користувачі могли здійснювати необхідні в разі аварії або несправності дії віддалено.

Перше короткочасне несанкціоноване підключення було зафіксовано в п'ятницю, 5 лютого, о 8 годині ранку. Через кілька годин зловмисники спробували змінити параметри роботи автоматики, встановивши концентрацію лугу у воді на рівні 11100 ppm, в той час як нормальна концентрація відповідає 100 ppm.

Додавання гідроксиду натрію в малих кількостях в водопровідну воду збільшує її pH і тим самим знижує кількість свинцю та інших важких металів. При високій концентрації він викликає подразнення шкіри і очей, а в більш важких випадках - хімічні опіки.

За словами шерифа, співробітники очисної станції відреагували швидко - оператор помітив зміну, попередив начальника і повернув значення параметра до вихідного, а хакер покинув систему.

Спроба злому і отруєння води стурбувала місцевих чиновників: її назвали серйозною атакою, закликавши ставитися до неї як до питання національної безпеки.

Шериф повідомив, що поліція проведе розслідування інциденту. Муніципалітети інших округів штату отримали попередження про атаку і вказівки перевірити роботу систем захисту своїх очисних споруд.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Росії на узбережжі Тихого океану сталася екологічна катастрофа - там рівень нафтопродуктів у воді перевищив норму в 4 рази і фенолу - в 2 рази.