RU  UA

Без електрики при -20: у США прийшла аномальна погода

Сполучені Штати Америки потерпають від негоди. Рекордно низькі температури та небувалі снігопади вирують навіть на півдні країни.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News об 11:00 на Апостроф TV.

Від негоди потерпають 170 мільйонів американців. Люди залишилися без електрики, а попередження про надзвичайні погодні умови отримали понад 150 мільйонів мешканців у 26 штатах.

Внаслідок негоди загинули щонайменше 15 людей. Більшість з них стали жертвами ДТП через небезпечну ситуацію на дорогах.

У третині всіх штатів стовпчики термометрів опустилися нижче позначки -20. У семи з них оголосили надзвичайну ситуацію. У п'яти аеропортах скасували понад три тисячі рейсів.

Найбільше від негоди потерпає Техас. Там більше чотирьох мільйонів жителів залишилися без світла. Губернатор штату залучив навіть нацгвардійців, а на території Техасу відкрили 135 центрів обігріву.

Раніше в коментарі Апостроф TV кліматолог Віра Балабух пояснила причини аномальних снігопадів.

"На початку січня відбулося дуже цікаве явище – різке стратосферне потепління, яке призвело до руйнування полярного вихору. Саме він відігравав дуже велику роль у цій аномально теплій погоді. Зараз цей вихор розділився на дві частини: одна опустилася на територію Європи, а інша – на південь американського континенту. Це призвело до того, що сформувався дуже потужний антициклон в районі Гренландії, на півночі Атлантики та над Скандинавією. У цьому циклоні формуються дуже потужні холодні повітряні маси", - заявила Балабух.