RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Біологічний Чорнобиль: як і чому жителів Бразилії викошує COVID-19

Бразилія стає глобальним епіцентром COVID-19, На цьому тижні за добу там зафіксували понад 4000 смертей від коронавірусу.

Про це йдеться в матеріалі Reuters.

На цю країну, в якій проживає понад 210 млн осіб, вже припадає близько чверті світових смертей від коронавірусу.

Дослідження показують, що місцеве населення косить новий штам коронавірусу Р1, активна циркуляція якого створює проблему світового масштабу.

"Бразилія - це ядерний реактор, в якому почалася ланцюгова реакція і вийшла з-під контролю. Це біологічна Фукусіма", - заявив бразильський доктор Мігель Ніколесіс.

Зараз тестування в країні на низькому рівні, тому влада може нескоро виявити появу більш потужного штаму.

"Чи знаєте ви, де штам P1 з Манауса був ідентифікований? В Японії, куди приїхав хворий бразилець і вирішив визначити тип вірусу. Тобто людині було необхідно залишити Бразилію, щоб ідентифікувати P1. Це ганьба для країни", - підкреслив дослідник Рафаель Даліа.

Новий штам коронавірусу Р1 стрімко почав поширюватися в лютому, і це привело до триразового збільшення числа померлих від COVID людей у віці 20-29 років. Крім цього, в Бразилії смертність зросла з 0,04% в січні і склала 0,13% серед тих молодих бразильців, у яких хвороба була діагностована в останньому місяці зими.

Бразилія межує з 10 країнами, багато з яких б'ють на сполох через новий спалах хвороби. МЗС Венесуели навіть поскаржилося в ООН, звинувативши в критичній епідситуації президента країни Жаіра Болсонару.

"Болсонару і його уряд стали найлютішим ворогом національних, регіональних і міжнародних зусиль щодо пом'якшення руйнівних наслідків пандемії COVID-19 в Латинській Америці", - сказано в посланні.

Аналітики впевнені, що країна зіткнеться з новими проблемами, оскільки Болсонару не хоче вводити тотальний локдаун, і влада не може провести масштабну вакцинацію населення. Штам Р1 вже з'явився на території Парагваю, Уругваю, Перу і Болівії.

Екс-президент Бразилії Лула да Сілва назвав неадекватну відповідь Жаіра Болсонару на COVID-19 "найбільшим геноцидом в історії країни".

"Якби у нього було небагато гідності, він би вибачився перед родинами 300 000 бразильців, які загинули від COVID-19, і мільйонами інфікованих людей. Він несе за це відповідальність. Бразилія не зможе більше терпіти, якщо ця людина буде продовжувати керувати державою таким чином", - цитує його Reuters.

Подібні звинувачення в геноциді підхопила і місцева опозиція, а сам Болсонару відкидає будь-які слова на свою адресу. Він заявив, що ЗМІ нібито роздули проблему пандемії COVID-19, а ситуацію з вірусом він "може вирішити за кілька хвилин".

"Вони обзивали мене гомофобом, расистом, фашистом, катом, а тепер ... що на цей раз? Зараз я той, хто вбив безліч людей? Геноцидщик? ... Я можу вирішити проблему з вірусом за кілька хвилин. Мені потрібно просто заплатити телеканалам і газетам те, що їм платили попередні уряди. Але зараз ці гроші не для преси, вони для інших справ ", - цитує Болсонару телеканал CNN.

Раніше ми розповідали, що в США виявлений "подвійний мутант" коронавірусу.