RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

На порозі війни: Венесуела готується до вторгнення в Гайану

Армія Венесуели розпочне військові дії проти Республіки Гайана за контроль над спірним регіоном Ессекібо.

Про це повідомляє видання Clash Report із посиланням на бразильську розвідку.

Також повідомляється, що бразильські війська, які підтримують Гайану, просуваються до кордону з Венесуелою.

Кілька днів тому США направили до Гайани частину керівництва 1 бригади сприяння силам безпеки (SFAB).

На шельфі Гаяни нещодавно було відкрито великі родовища нафти. Боротьбу контроль над ними називають однією з можливих причин загострення.

На території Ессекібо, багатою на нафту та цінними мінералами, проживає корінне населення Гайани. Венесуела має намір провести в неділю референдум, збираючись перетворити цю місцевість на свої землі.

Територія Ессекібо займає площу 159500 квадратних кілометрів, що становить дві третини території Гайани. Проте Венесуела історично претендувала на Ессекібо, починаючи з іспанського колоніального періоду. Кордон, визначений міжнародними арбітрами в 1899 році, коли Гайана була британською колонією, протягом тривалого періоду оспорювався Венесуелою.

Венесуела та Гайана оспорюють регіон Ессекібо з 1966 року. У 2015 році заява про значні родовища нафти біля Ессекібо відновила інтерес Венесуели до регіону.

Венесуела впевнена, що ця територія належить їй, оскільки це зазначено в угоді, підписаній у 1966 році зі Сполученим Королівством, до здобуття Гайаної незалежності, в якій арбітражне рішення було анульовано і було створено основу для вирішення шляхом переговорів. Гайана хоче, щоб суперечка була вирішена у Міжнародному Суді, Венесуела ж налаштована на спробу домовитися з офіційним Джорджтауном.

Майбутній референдум у Венесуелі, скликаний Ніколасом Мадуро, під час якого очікується надання венесуельського громадянства 125 тисячам жителів регіону, і риторика обох країн, що посилюється, сигналізують про ескалацію напруженості, викликаючи побоювання можливих військових дій і подальшої нестабільності в регіоні.

Крім того, вже навіть публікуються кадри бойових дій між бійцями Венесуели та Гаяни, проте їх правдивість не підтверджена.

Бразильська ж преса зазначає що міністр оборони країни Жозе Мусіу Монтейро Фільо гарантував військове посилення на кордоні між Бразилією та Венесуелою, головним чином у муніципалітеті Пакарайма, стратегічному пункті доступу до Ессекібо.