RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Майже через 50 років: у США думають над розробкою літаків "Судного дня"

У США з 1970-х планують оновити Літаки Судного дня (E-4B Nightwatch), які здатні пережити ядерну війну. Офіційно на контракт наразі претендує лише одна компанія.

Про це пише Reuters.

Читайте також: У Червоному морі обстріляли корабель ВМС США: стали відомі деталі

У виданні повідомили, що Boeing виключили із конкурсу на розробку наступника літака E-4B Nightwatch. Єдиною компанією, яка публічно претендує на контракт на створення Центру Survivable Airborne Operations Center (SAOC), наразі є приватний оборонний підрядник Sierra Nevada Corp.

Літак Судного дня - повітряний командний пункт, призначений для управління збройними силами США у випадку ядерної війни. Такий літак може витримати ядерний вибух завдяки посиленій конструкції. Літак оснащений захистом від електромагнітного імпульсу, який захищає його від дії радіоактивного випромінювання.

США у 2024 році планують виділити 889 мільйонів доларів на продовження розробки нового центру SAOC. ВПС планують витратити на цю програму 8,3 мільярда доларів до 2028 року.

На озброєнні ВПС США є чотири літаки E-4B, один з яких постійно перебуває у стані готовності до вильоту. Вони були створені на основі авіалайнерів Boeing 747-200.

Раніше ми розповідали, що Джонсон анонсував голосування за допомогу для України.

Вас може зацікавити:

В Сенаті США назвали дату голосування за допомогу Україні і Ізраїлю

США самі не потягнуть допомогу Україні та Ізраїлю: що означає заява Остіна на "Рамштайн-17"

Коаліція ППО і нові пакети допомоги Україні: головні підсумки "Рамштайн-17"