RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Китай значно збільшує оборонний бюджет

Офіційний представник Всекитайських зборів народних представників Фу Ін заявила, що КНР збільшує витрати на оборону в 2017 році на 7% (до 1,3% ВВП) у зв'язку з територіальними суперечками в Південно-Китайському і Східно-Китайському морях.

Про це повідомляє російська редакції DW.

"Ми закликаємо до мирного вирішення конфліктів шляхом діалогу і консультацій", - сказала Фу Ін.

Однак вона зазначила, для Китаю важливо захищати "свій суверенітет, інтереси і права", тому КНР повинна захищатися від "втручання" ззовні. Китайський політик не стала уточнювати, які конфлікти вона мала на увазі. За її словами, оборонний бюджет Китаю збільшує щорічно. У минулому році він виріс на 7,6%. КНР знаходиться на другому місці за обсягом оборонного бюджету після США.

В Стокгольмському інституті досліджень проблем миру (Sipri), реальні витрати на оборону Китаю на 50% вище офіційних, оскільки в них не враховується цілий ряд позицій.

Китай і кілька інших країн претендують на великі ділянки в Південно-Китайському і Східно-Китайському морях, де розташовані багаті рибою райони, великі родовища корисних копалин і проходять важливі морські торговельні шляхи.

В останні роки Пекін перетворив кілька рифів в штучні острови, до яких не дозволяє наближатися військовим кораблям і рибалкам з інших держав. На кількох островах Китай розмістив гарнізони і озброєння, включаючи системи протиракетної оборони.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно в Китаї нагадали, що спірні острови Спратлі в Південно-Китайському морі Японія зобов'язувалася повернути КНР згідно з міжнародними договорами за підсумками Другої світової війни.