RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Спірні острови: Китай радить США згадати Другу світову війну

Вашингтону не завадило б освіжити у пам'яті історію Другої світової війни. Про це заявив глава МЗС КНР Ван І, коментуючи позицію держсекретаря США Рекса Тіллерсона про спірні острови у Південно-Китайському морі. .

"У Каїрській декларації 1943 року й Потсдамської декларації 1945 року чітко визначено, що Японія за результатами Другої світової війни зобов'язана повернути Китаю раніше захоплені землі, включаючи острова архіпелагу Спратлі (Наньша)", - цитує заяву Ван І "Росбалт".

Китайський міністр також нагадав, що в 1946 році Пекін за сприяння американської сторони на підставі закону повернув суверенітет над островами архіпелагу Наньша, проте потім "деякі країни" незаконним шляхом зайняли частину даних островів, що призвело до появи напруженості у Південно-Китайському морі.

Нагадаємо, 7 лютого держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив, що архіпелаг архіпелагу Сенкаку (Дяоюйдао) знаходиться під юрисдикцією Японії і на нього поширюється дія п'ятої статті Договору про взаємне співробітництво і гарантії безпеки між Вашингтоном і Токіо.

Відзначимо, Японія і Китай оскаржують належність островів Сенкаку, біля яких виявлені поклади нафти. Фактично територія знаходиться під контролем Японії, а Китай пред'являє претензії з кінця 1960 років.

Як писав "Апостроф", з обранням президентом Дональда Трампа США можуть більш жорстко протистояти Китаю, проте, на думку експертів, глобальне ослаблення Піднебесної їм невигідне.