RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Таліби посилила полювання на людей - страх відчувається всюди: відео та подробиці з Афганістану

Таліби, які захопили Кабул, закликали всіх повернутися до роботи , проте держслужбовці не поспішають йти на поводу у бойовиків, оскільки побоюються нових репресій з їх боку.

Про це пові щает британська редакція BBC.

Молода жінка з Кабула раніше була активною учасницею студентських конференцій, а тепер вона сидить удома.

"[Талібан] попросив всіх повернутися до роботи, але люди бояться, вони не хочуть виходити з дому. Ми всі намагаємося залишатися вдома. Багато людей були побиті талібами в аеропорту і під час демонстрацій в Нангархарі ([провінція Афганістану. - Ред.), Включаючи журналістів. Та й обшуки будинків тривають, незважаючи на оголошення амністії. Так багато безладу і невпевненості - їх затвердження ще не відповідає їхнім діям ", - говорить жінка.

Вона також чула від родичів, що таліби пускають в аеропорт тільки іноземців і не підпускають афганців, яким дозволена евакуація разом з американцями.

"Зараз евакуаційні рейси пустують через обмеження, які вони наклали біля виходу з аеропорту", - додала колишня активістка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто такі таліби і як про ні захопили владу в Афганістані

Таліби пообіцяли, що ніякого насильства проти будь-якої групи не буде. Але жителі міста не зовсім впевнені.

Афганець, що розповідає журналістам про ситуацію в Мазарі-Шариф з неділі, 15 серпня, каже, що все прикидаються нормальними. "Але немає нічого нормального. Коли я виходжу на вулицю, я відчуваю, як жижки трусяться. Талібан всюди ", - говорить він.

Він додав, що таліби ще не заходили в будинки людей і намагаються працювати з лідерами громад, щоб переконати людей в безпеці. Але страх відчувається всюди, каже він, додаючи, що жінки не наважуються виходити на вулицю одні, а місцеві телеканали перестали транслювати музику і фільми.

За словами кореспондента BBCв Афганістані Секундера Керману, в аеропорту Кабула і раніше панує абсолютний хаос, оскільки афганці продовжують намагатися бігти евакуаційними рейсами, але в інших місцях міста, схоже, набагато спокійніше, ніж в останні дні, оскільки підприємства починають знову відкриватися.

У той же час важко переоцінити, наскільки велике присутність талібів в столиці, коли по місту пересуваються пішки і машинах натовпу до зубів озброєних бойовиків. Банки і урядові установи залишаються закритими, і стало помітно менше, ніж жінки в громадських місцях.

У документі ООН говориться, що "Талібан" підсилює полювання за всіма людьми, які працювали і співпрацювали з силами НАТО і США.

Конфіденційний документ був підготовлений Норвезьким центром глобального аналізу, який надає ООН розвідувальну інформацію.

"Талібан" заарештовує і / або погрожує вбити або заарештувати членів сімей окремих осіб, якщо вони не здадуться талібам ", - йдеться в документі, який потрапив у розпорядження BBC. Особливому ризику піддаються люди, котрі обіймали посади в збройних силах, поліції і слідчих підрозділах.

"Талібан завів картки на таких осіб, перш ніж захопити всі великі міста", - йдеться в повідомленні.

Водночас бойовики перевіряли людей, дозволяючи часткову евакуацію іноземного персоналу з аеропорту Кабула, але ситуація там залишалася хаотичною. А тим часом таліби вербують нові мережі інформаторів для співпраці з новим режимом.

Нагадаємо, в середу, 18 серпня, таліби відкрили вогонь по демонстрантах у Джелалабаді. За словами свідків, три людини загинули і більше десятка отримали поранення, коли жителі цього міста намагалися встановити національний прапор Афганістану на площі в місті замість прапора "Талібану".