RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Індонезії прокинувся вулкан "судного дня": відео виверження

У суботу, 11 березня, на індонезійському острові Ява почалося виверження вулкануа Мерапі.

Про це повідомляє Reuters, посилаючись на заяву агентства Індонезії щодо боротьби зі стихійними лихами.

Вулкан "Мерапі", який отримав прізвисько "вулкан судного дня", почав вивергатися близько 12:00 за місцевим часом. Потоки лави, як стверджує влада країни, розтеклися на 1,5 км.

Читайте також: Наслідки будуть жахливими: вчені попередили про загрозу виверження мегавулкану

Жителів прилеглих до вулкану територій закликали припинити будь-яку діяльність у небезпечних зонах у радіусі від трьох до семи кілометрів від кратера. Влада острова Яви підкреслила, що після виверження вулканe Мерапі жоден місцевий житель не був евакуйований.

"Це спостерігалося як одноразова подія, було 5-6 хвиль. Якщо виверження посилюватиметься, а відстань буде понад 7 кілометрів, ймовірно, мешканцям рекомендується евакуюватися", - цитує Reuters представника місцевої влади.

Журналісти також зазначають, що виверження вулканe Мерапі було настільки масштабним, що гаряча хмара піднялася на висоту до 7 кілометрів.

Вулкан Мерапі - найактивніший діючий в Індонезії вулкан, який розташований на острові Ява. Його висота становить 2910 метрів, а великі виверження "вулкану судного дня" спостерігаються в середньому кожні 7 років. Востаннє Мерапі "прокидався" у 2020 році - стовп диму та попелу піднявся на висоту до 2 кілометрів.

Раніше ми розповідали, що в Тихому океані прокинувся потужний вулкан.