RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Пропаганда працює: у Stratfor розповіли про різке зростання проросійських настроїв у Сербії

Різке нарощування Росією своєї присутності в медійному полі Сербії призвело до зміни громадської думки сербів на користь відносин з РФ, а не з Європейським Союзом. Про це повідомили в приватній американській розвідувально-аналітичної компанії Stratfor.

За даними експертів, за останні два роки вплив Росії у Сербії помітно зріс. Так, за інформацією Бєлградського центру євроатлантичних досліджень, число російських ЗМІ та неурядових організацій в країні з 2015 року зросла з менш ніж дюжини до більш ніж 100.

Дві головні новинні мережі Кремля - "Супутник" і "РТ" (раніше Russia Today) - почали пропонувати телевізійні програми, онлайн-новини і радіопередачі сербською мовою. Крім того, російська державна газета "Російська газета" друкує в Москві широко поширений тижневик "Недельнік" і відправляє його в Сербію.

Як відзначають аналітики Stratfor, російські ЗМІ в Сербії успішно використали антизахідну риторику, наприклад, нагадування про бомбардування НАТО в 1999 році і підтримку Москвою Бєлграда в ході цього конфлікту.

В результаті, згідно з опитуванням, проведений в лютому 2017 року сербським тижневиком Vreme, близько 68% сербів вважають за краще відносини з Росією відносин з Європейським Союзом.

Нагадаємо, проросійський прем'єр-міністр Сербії Олександр Вучич заявив про свою перемогу на президентських виборах.

Детальніше про роль РФ у розпалюванні конфліктів на Балканському півострові читайте в матеріалі "Приватна розвідка США: Навіщо Росія розігрує політичний театр на Балканах", опублікованому на "Апострофі".