RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Смоленська катастрофа: військових контррозвідників Польщі запідозрили у зраді

До польської прокуратури направлені нові заяви по справі катастрофи президентського літака під Смоленськом 10 квітня 2010 року. Про це повідомив глава Служби військової контррозвідки Польщі Петро Бончек, передає "Польське радіо".

"Заява є надсекретною і стосується організації візиту до Смоленська. Вона містить також інформацію про контакти і співробітництво Служби військової контррозвідки з Федеральною службою безпеки РФ. Завтра має відбутися допит екс-прем'єра Польщі Дональда Туска у цій справі", - сказав Бончек.

За його словами, найважливішими є питання про діяльність служб перед візитом, його безпеку, вжиті заходи, а також дії служби після 10 квітня 2010 року до осені 2015 року.

Бочок зазначив, що період після 10 квітня був поворотним моментом у діяльності Служби військової контррозвідки - якщо раніше контакти з ФСБ були службовими і дипломатичними, то після 10 квітня вони перетворилися в співробітництво, яке нагадує союз.

"Маємо ФСБ, в яку входять колишні співробітники НКВС, КДБ і мають підтримку всієї адміністрації Росії, а з іншого боку - Службу військової контррозвідки, яка намагається розширити співпрацю з ФСБ за всяку ціну", - підкреслив глава військової контррозвідки Польщі.

Він визнав, що багато експертиз, проведених протягом попередніх років, показали, що під час організації польоту в Смоленськ мали місце порушення не тільки з боку Бюро урядової охорони і Міністерства закордонних справ, а й Служби військової контррозвідки Польщі.

Нагадаємо, раніше польські експерти не виключили того, що на борту президентського літака Ту-154М перед катастрофою стався вибух термобаричного заряду.