RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

Всі новини

У Польщі вказали на реальну важливість України і закликали допомогти Києву в боротьбі проти Росії

Нерозуміння Польщею того, якою важливою і великою країною є Україна - це не тільки неправильне сприйняття сьогоднішньої ситуації в світі, але і можлива причина поразок політики Варшави.

Про це у статті для видання Rzeczpospolita пише публіцист, політолог, експерт студій Східної Європи Варшавського університету Казімєж Войціцький, передає "Дзеркало тижня".

"Уряд "Права і Справедливості" поставило умовою для поліпшення відносин визнання злочини українських націоналістів на Волині, засудження Степана Бандери тощо. Таким жестом партія не визнає виступ президента України Петра Порошенка перед польським парламентом, де він просив вибачення словами польських єпископів. Не зрозуміло, у чому ще визнання жертв і вибачення конкретно повинно виражатися, щоб задовольнити очікування "ПіС" і "Кукіз'15", - зазначив публіцист.

Він вважає, що прихильники жорсткої лінії в Польщі наполягають, що Україна повинна піти на поступки, оскільки їм потрібна підтримка електорату. Однак, звернув увагу Войціцький, тиск на Україну не працює, і швидше за все, не спрацює і в майбутньому.

"Прихильники історичного диктату в адресу України дуже яскраво демонструють не розуміння важливих змін у глобальній політиці та позиції, яку займає в ній Київ. Польська допомога для України може бути корисна, але не найважливіша і навіть не суттєва. Фундаментальним для Києва стала міжнародна підтримка Брюсселя і Вашингтону, а також інституцій, таких як Світовий банк і МВФ. Важливі також санкції, накладені на Росію", - наголосив польський експерт.

Він підкреслює, що у Польщі такі інструменти допомоги України відсутні. А шантаж Варшави Києва зняттям санкцій з Москви малоймовірний.

Незалежність України, продовжує Войціцький, є гарантією того, що російський шовінізм, повний ненависті до поляків, не добереться до Польщі. А крах України означав би, що РФ вже підібралася до кордонів Польщі і почне спроби встановлення лояльного уряду у Варшаві.

"Ми фронтовий країною в світовій грі, а державні апетити Москви після повного знищення України, напевно, не зменшилися б, а тільки зросли. Беручи до уваги суть кремлівської пропаганди, наша країна не може розраховувати на якісь поблажки. А Росія хотіла б взяти реванш за "геополітичну катастрофу" 1989-1991 років, як говорив Путін. Російський націоналізм і шовінізм звинувачує в ній Польщу і "Солідарність". Так само, як польська "Солідарність" допомогла іншим країнам під гнітом Москви отримати незалежність, так сьогодні Україна захищає нашу частину Європи від російської агресії. В цьому важливість цієї країни", - звертає увагу Казімєж Войціцький.

"Слова польських єпископів "вибачаємо і просимо вибачити", які стали гаслом польсько-німецького порозуміння, повернулися в якості основної тези примирення польсько-українського. Вони повинні і надалі визначати напрям двосторонніх відносин, так само, як і моральних чи політичних поглядів", - констатує польський експерт.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно у Польщі під час офіційного заходу слова українського чиновника "Слава Україні. Героям Слава" були сприйняті як героїзація Степана Бандери.