RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

У Польщі заявили про наміри провести розкопки на могилі УПА

Інститут національної пам'яті Польщі має намір 24-25 травня провести археологічні розкопки в Грушовичах, на місці зруйнованого пам'ятника воїнам УПА.

Про це повідомляє "Вголос".

Метою розкопок є перевірка достовірності інформації про поховання бійців Української повстанської армії на місці пам'ятника. Відзначається, що про проведення робіт польська сторона повідомила посла України в Польщі, Об'єднання українців у Польщі, а також запросила їх представників взяти участь в роботах в якості спостерігачів.

У той же час відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії з увічнення пам'яті Святослав Шеремета заявив, що відповідно до міждержавної угоди польська сторона мала узгодити ці роботи з Україною, однак жодного звернення ще не було.

"Станом на сьогодні жодного звернення щодо початку проведення пошуково-ексгумаційних робіт до нас не надходило, ми довідалися про це з преси. Вважаю, що поляки мали б узгодити з українською стороною терміни проведення цих робіт і організацію спільної експедиції. З іншого боку, а як можна проводити спільну експедицію, якщо мені заборонений в'їзд до Польщі?

Не виключаю, що вони організовують це свідомо, аби я не був присутнім під час робіт. Видається, що теперішня польська влада та польський Інститут національної пам'яті ставлять собі за мету знищити українські місця пам'яті в Польщі, які стосуються Української повстанської армії", - заявив він.

Як повідомляв "Апостроф", 26 квітня 2017 активісти польської націоналістичної організації "Національний рух" за підтримки місцевої влади розібрали надгробний пам'ятник воїнам УПА на кладовищі села Грушовичи поблизу Перемишля.