RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Названо лауреата Нобелівської премії миру за 2019 рік: чим він відомий

Нобелівський комітет Норвегії назвав лауреата Нобелівської премії миру за 2019 рік, ним став прем’єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед Алі.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на сайт Нобелівського комітету в Норвегії.

Рішення про переможця у цій номінації комітет оголосив у п’ятницю, 11 жовтня.

Він був відзначенний комітетом за докладені зусилля у вирішенні прикордонного конфлікту з державою Еритрея, який тривав з 1998 року. У 2018-му році саме Абій Ахмед Алі уклав мирний договір із лідером Еритреї.

Слід зазначити, что Алі сам приймав участь у ефіопсько-еритрейському конфлікті у 1998-2000 роках, після чого зайнявся громадською діяльністю і став одним з творців Ефіопського інформаційного агентства безпеки в мережі, директором якої став у 2008 році. У 2010 році розпочав політичну кар'єру – його обрали депутатом у правлячу коаліцію в парламенті Ефіопії.

На посаді приділяв увагу подоланню релігійних конфліктів між християнами і мусульманами і продовжив боротьбу з незаконним захопленням земель в околицях Аддис-Абеби. У 2015 році став міністром науки і технології. На початку 2018 року очолив уряд країни.

Разом з премією – медаллю Абій Ахмед Алі отримав винагороду у 830 тисяч євро з фонду Альфреда Нобеля.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Нобелівський комітет присудив премію з літератури письменниці з українським корінням Ользі Токарчук.