RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

У Швеції провели випробування сильними морозами бойового літака: відео

На півночі Швеції при температурах повітря від -20 до -26 градусів Цельсія пройшли випробування винищувача Gripen E, здатного на крейсерський надзвуковий політ.

Про це повідомляє Defense Aerospace, опублікувавши відео випробувань.

Випробування літака при низьких температурах провела шведська компанія Saab, щоб перевірити роботу бортових систем і двигунів в різних умовах, у тому числі і після "виморожування" - простою на морозі протягом кількох діб без включення двигунів і прогріву. Такі випробування морозами вважаються одним із способів оцінити надійність техніки.

Під час випробувань винищувач перевірили на можливість запуску двигунів, після чого він виконав серію польотів, а також посадку з гальмуванням на засніженій і обледенілій злітно-посадковій смузі. Всі перевірки визнані успішними.


Винищувач Gripen E створювався з метою показати модернізаційний потенціал сімейства винищувачів JAS-39 Gripen, що з'явився в кінці 1980-х років і прийнятого на озброєння Швеції в 1997 році.

Новий Gripen E має вдосконалений американський двигун F414G, завдяки доопрацюванням паливної системи і силової установки збільшилися максимальна злітна маса літака і його дальність польоту. Крім того, винищувач здатний на крейсерський надзвуковий політ.

На літак встановлені нові системи самозахисту, включаючи системи попередження про радіолокаційне опромінення і попередження про наближення ракети.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Німеччині було проведено тестовий політ електричного літака Lilium Jet, який в майбутньому може стати "повітряним таксі".