RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Урожай гине, бізнес в розпачі: в Польщі б'ють на сполох через українців

У Польщі б'ють на сполох через врожай полуниці, яка пропадає прямо на полях через те, що, крім українців, збирати її нікому.

Європа готується рятувати туризм: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні та світі (оновлюється)

Про це повідомляє "Обозреватель".

У паніці також і ті, хто вирощує спаржу, і хто обробляє поля. При цьому, самі польські фермери говорять, що вже не будуть збирати ранні сорти полуниці. Тому що з 45 необхідних робітників на поле трудиться лише 3-5.

При цьому, поляки, які позбулися роботи через коронавірус, не йдуть на збір врожаю, оскільки оплата за їхніми розцінками досить низька.

Так, якщо українці згодні збирати полуницю по ціні 1,5 злотого (9,8 грн) за козуб, то польські працівники вимагають в два рази більше.

"Мені зателефонував колишній роботодавець, у якого я в Польщі в минулому році працювала на полі. Запропонував приїхати на збір ягід, захопивши з собою подруг і родичів. Обіцяв житло і навіть обіди за його рахунок. Але поїхати можна, тільки якщо оформити трудову візу, а поки все візові центри закрито", - розповідає Наталя Вороненко з Львівської області.

Деякі польські фермери навіть їдуть до польсько-українського кордону і там шукають собі робітників на поля.

Як повідомляв "Апостроф", раніше уряд Угорщини відкрив кордони на 4 години на добу, щоб заробітчани могли в'їхати в країну або транзитом слідувати в інші країни ЄС.