RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Це катастрофа: в Польщі заговорили про загрозу протестів через брак заробітчан з України

У Польщі побоюються настання катастрофи в аграрній сфері без забезпечення доступу в країну сезонних робітників з України.

Про це сказав глава польської Асоціації переробників фруктів та овочів Анджей Гайовнічек в інтерв'ю "Укрінформу".

"Польща є великим виробником продуктів харчування, одним з найбільших в Європі. Скажімо, ми більше всіх в ЄС вирощуємо печериць. Тому якщо працівники з України не приїдуть, це буде катастрофа. Те, що буде вирощено в полях, пропаде, бо нікому буде збирати. Вже через три тижні будуть спостерігатися значні втрати, тому виникнуть протести польських аграріїв", - заявив він.

За словами голови асоціації, польський ринок праці дуже залежний від працівників з України.

"До Польщі приїжджало багато українців. Роботодавці були задоволені, трудові мігранти теж. У моїй компанії українці освоїли багато професій, ставали бригадирами, операторами, адміністративними працівниками. Але зараз ситуація в компанії дуже складна: я не маю навчених людей, оскільки вони виїхали додому і зараз не можуть повернутися в Польщу. Це - величезна проблема", - сказав він.

На думку Гайовнічека, українці, що працюють в Польщі, повинні мати гідні умови праці, соціального та грошового забезпечення. Глава асоціації вважає, що українці повинні заробляти в Польщі як мінімум 12-14 злотих (75-90 грн) на годину чистими.

Як повідомляв "Апостроф", з 4 травня консульські установи Польщі в Україні відновили видачу робочих віз.