RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Радіоактивна хмара з Росії: на півночі Європи зафіксували тривожне явище

У небі над Скандинавією та європейською Арктикою виявлено хмару з незначним рівнем радіоактивності, яка, ймовірно, прийшла із заходу Росії.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання The Barents Observer.

Глобальна мережа радіаційного та сейсмічного моніторингу на півночі Європи протягом червня фіксувала незначні рівні радіонукліда йод-131. Ймовірним джерелом ізотопів фахівці називають район, що включає Балтійське море, країни Скандинавії, а також частина заходу Росії в районі Санкт-Петербурга.

"Зараз неможливо сказати, що могло стати джерелом для підвищених рівнів", - йдеться в заяві Шведської управління радіаційної безпеки, в якій підкреслюється, що рівні радіації низькі і не становлять небезпеки для людей або довкілля.

Тим часом в Національному інституті охорони здоров'я та навколишнього середовища Нідерландів (RIVM), проаналізувавши дані зі Скандинавії, прийшли до висновку, що радіонукліди прийшли з боку Заходу Росії.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в Росії, на острові Як, неподалік від місця вибуху з витоком радіації в Архангельській області, утворився "рудий ліс", аналогічний лісові в зоні ЧАЕС.