RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Через отруєння Навального в Німеччині заговорили про консервацію "Північного потоку-2"

Канцлер ФРН Ангела Меркель несподівано змінила свою позицію щодо Росії через отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального, заявивши, що німецький уряд розглядає можливість накладення санкцій на газопровід "Північний потік-2". Однак, за словами німецького політолога, професора, співробітника Міжнародного центру конверсії у Бонні (BICC) Андреаса Хайнеманна-Грюдера, ці заяви швидше говорять не про повну заборону будівництва, а про тимчасовий мораторій.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

Експерт вважає, що Німеччина може запровадити санкції проти Росії через отруєння Навального, але це швидше буде під прикриттям загальноєвропейського пакету санкцій. Також у такий спосіб Німеччина зможе уникнути звинувачень, що купує російський газ.

"Однак, навряд такий крок дозволить соратникам Меркель відібрати голоси на майбутніх парламентських виборах у "зелених", які стають сильнішими відрізняються більш жорстким ставленням до Кремля. Якби там не було, ситуація у Німеччині в зв’язку з отруєнням Навального – складна, адже розкол відбувся і в партіях влади, і в самому німецькому суспільстві", - розповів Андреас Хайнеманн-Грюдер.

Політолог звернув увагу, що у німецькому парламенті і Бундестазі ще повинні відбутися дебати щодо "Північного потоку-2".

"Можу констатувати, що політичні партії дуже розділені щодо цього питання. Розкол пройшов по правлячих "Християнсько-демократичному союзу" та "Соціально-демократичній партії" – вони розділені зсередини. Велика частина їх виступає за збереження "Північного потоку -2". У ХДС є ті, хто думає про економічний глобалізм великих компаній – і вони не хочуть зупиняти будівництво, а СДП поділена навпіл. Там думають про політичну еру після Меркель, і вони стають більш жорсткими стосовно Росії. Є й політики, які наполегливою підтримують введення санкцій проти Росії через отруєння Навального", - пояснив Хайнеманн-Грюдер.

Разом з тим, експерт висловив припущення, що Ангела Меркель не готова попрощатися з "Північним потоком-2".

"Меркель завжди віддавала перевагу пан-європейским відповідям на дії Росії. Тож якщо вона і відмовиться від російського трубопроводу, то подасть це як частину спільної реакції від ЄС. ...Я не очікую, що від "Північного потоку-2" відмовляться. Може бути, наприклад, не повна відмова від трубопроводу, а мораторій на його будівництво через, скажімо, туризм у регіоні. Бо по-перше, деякі німецькі компанії, які беруть участь у будівництві "Північного потоку-2", бояться, що США накладуть на них санкції. А по-друге, ринок газу зараз переповнений і немає сенсу у будівництві ще одного трубопроводу, якщо "Північний потік-1" не використовується на повну потужність", - резюмував політолог.

Детальніше про те, чи існує ймовірність зупинки будівництва "Північного потоку-2" в Німеччині, йдеться в матеріалі "Апострофа" "Німеччина розкололася через Путіна і Навального - німецький політолог".