RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

У Болгарії знайшли маску "прибульця", їй 6000 років: фото

У Болгарії археологи виявили химерну фігурку у вигляді маски без прорізу для рота, яка датується 5 тисячоліттям до нашої ери. Фігурка нагадує "прибульця", якими їх зображують у науково-фантастичних фільмах.

Про це повідомляє портал Archeology in Bulgaria.

Як зазначають автори статті, розкопки проводилися в районі Городища Провадія - Солніцата, який називається "Соляна яма". Археологи вказують, що це поселення відоме як найстаріше місто в Європі. У цьому місці групою під керівництвом професора Василя Ніколова з Національного інституту та музею археології в Софії був знайдений цілий ряд стародавніх артефактів, одним з яких стала глиняна маска з пізнього енеоліту.

"Багато хто порівнює її (маску або фігурку) з... інопланетянином в скафандрі", - вказали археологи в ефірі Болгарського радіо.

Також вони відзначили, що артефакт являє собою "нетипове пластичне мистецтво" - "антропоморфний образ трикутної форми". Його лицьова сторона виступає вперед і має зображення нібито людського обличчя, а зворотна сторона має грубу форму. З боків фігурка має виступи - "вуха", в яких є невеликі отвори для вставки нитки і носіння артефакту.

Як повідомляв "Апостроф", раніше під час розкопок древніх гробниць на північному заході Китаю археологи виявили справжні твори найбільшого майстра каліграфії Янь Чженьціна.