RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вісім країн Європи призупинили щеплення вакциною AstraZeneca: названо причину

Вісім країн Європи призупинили щеплення від коронавірусу вакциною AstraZeneca через побічні ефекти.

Про це пише Reuters і повідомляє BBC.

Зокрема Данія оголосила, що тимчасово припинить використання вакцини AstraZeneсa/Oxford після повідомлення про одну смерть, а також про утворення тромбів у людей, яких щепили цим препаратом.

Міністерство охорони здоров'я країни наголосило, що поки рано говорити, чи існує зв'язок між цим і вакциною AstraZeneca. Однак в якості запобіжного заходу в Данії на 14 днів призупинять використання препарату.

Приклад Данії підтримали Норвегія і Ісландія. Жодна з країн не вказала, скільки триватиме пауза в вакцинації цим препаратом. Директор по запобіганню і боротьбі з інфекціями Норвезького інституту громадського здоров'я Гейр Букхольм заявив, що рішення є питанням обережності.

У той же час Італійське агентство з лікарських засобів (AIFA) повідомило, що заборонить використовувати конкретну партію препарату і залишає за собою право "приймати подальші заходи, якщо це буде необхідно".

Припинено використання вакцини AstraZeneсa також в Естонії, Латвії, Литві та Люксембурзі. Країни проведуть розслідування, чи дійсно цей препарат впливає на згортання крові.

Своєю чергою Європейське агентство лікарських засобів (EMA) заявило, що попередня перевірка партії вакцини AstraZeneсa (ABV5300) не показала, що саме вона є причиною випадків утворення тромбів у пацієнтів. Там наголосили, що зараз користь від вакцини перевищує можливі негативні ризики.

Як повідомляв "Апостроф", виробники вакцини зривають терміни поставок препаратів в Україну. Зокрема постачання вакцини AstraZeneсa затримується на невизначений термін.