RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Конкретних дат немає: в МОЗ заявили про проблеми з постачанням в Україну вакцин від COVID-19

Виробники вакцини зривають терміни поставок препаратів в Україну, а тому в МОЗ констатували проблеми у проведенні вакцинації, яка розпочалася 24 лютого.

Про це в коментарі виданню "Страна" розповів міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

За словами міністра, йдеться про американську вакцину Novavax, індійську Covishield, китайську Sinovac, а також вакцини AstraZeneca і Pfizer, які мають надійти в Україну за програмою Covax.

В цілому Україна уклала контракти на поставку 15 мільйонів доз вакцин, з яких підтверджено отримання 12 мільйонів доз. Це вакцини Covishield (2 млн доз, з яких 500 тисяч Україна вже отримала в лютому) і Novavax (10 млн доз).

"Всього укладено контракти на поставку 15 мільйонів доз вакцин, з яких 12 - підтверджено. Ми маємо укладений договір з Serum Institute на поставку 12 мільйонів доз вакцин, з яких 2 мільйони - Covishield, 10 мільйонів - Novavax. Плюс ми чекаємо підтвердження і дозволу від AstraZeneca на поставку в Україну ще трьох мільйонів доз вакцини Covishield ", - заявив Степанов.

За інформацією МОЗ, відповідно до умов контракту 2 мільйони доз вакцини Covishield повинні надійти в Україну до кінця першого кварталу 2021 року. Однак Степанов заявив, що до визначеної дати вакцини можуть не надійти.

"500 тисяч доз Covishield ми вже отримали, решту (1,5 млн доз) ми повинні отримати до кінця березня. За контрактом. Але якщо подивитися на те, що відбувається в світі, то 90% зобов'язань за строками переноситься, оскільки у виробників катастрофічно не вистачає потужностей. Є проблеми по термінах поставок не тільки в Україну, але і в ЄС, Канаду, Америку. Це відбувається у всіх без винятку країнах. Наприклад, зараз Італія блокує вивіз AstraZeneca в Австралію, оскільки виробник не виконав свої зобов'язання в повному обсязі ", - розповів Степанов.

Поряд з цим затримується і поставка китайської вакцини Sinovac, яку Україна закупила ще в грудні минулого року і повинна була отримати на початку березня. При цьому, як зауважив міністр, за кожен день прострочення поставки вакцини Україна отримає компенсації від фармацевтичної компанії "Лекхім", яка виступає посередником при угоді.

"Ми законтрактували 1 мільйон 913 тисяч доз вакцини Sinovac, з яких 700 тисяч повинні були поставити в термін 30 календарних днів після реєстрації вакцини в Китаї. Там вона була зареєстрована 6-го лютого. Але термін поставки, за словами виробника, переноситься вже на середину березня. Не виключаю, що і до середини березня ми можемо її не одержати. Але за кожен день прострочення передбачені штрафні санкції. Компанія "Лекхім" повинна буде виплачувати нам компенсації", - уточнив Максим Степанов.

Є проблеми і поставками вакцин по програмі COVAX, відповідно до якої Україна повинна отримати препарати Pfizer і AstraZeneca. Поставка цих вакцин теж затримується на невизначений термін.

"У нас повинно було бути 117 тисяч доз Pfizer і 3,8 мільйона доз AstraZeneca до кінця другого кварталу. При цьому початок поставки було заплановано на середину лютого. Як бачимо, вже березень, у нас немає чіткого розуміння, коли ми отримаємо ці вакцини. Поки ми отримуємо тільки загальні сигнали від виробників, що найближчим часом ми повинні отримати вакцину. Але конкретних дат немає", - заявив Степанов.

Як повідомляв "Апостроф", міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що темпи вакцинації від коронавірусу в країні не відповідають раніше наміченому плану: вийти на рівень 10 тисяч щеплень за добу поки не виходить.