RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

У Німеччині закликали розблокувати Україні поставки озброєння: з'явилися подробиці

Співголова партії "Зелених" ФРН Роберт Габек закликав до розблокування постачання зброї Україні. Це б дало можливість зберегти життя українським військовим, поки шукають дипломатичні шляхи припинення війни на Донбасі.

Про це він розповів в інтерв’ю німецькому виданню Der Spiegel.

Габек засудив дії німецького уряду, який постачає озброєння в Єгипет, який розпалює громадянську війну у Ємені, але не постачає ані транспорт для перевезення поранених, ані прилади для розмінування, ані списані позашляховики чи прибори нічного бачення українській державі, яка потерпає від агресії РФ.

«Я зовсім не розумію, як такою політикою можна ще хизуватися. Власну непогрішність уряду я вважаю непристойною. На лінії зіткнення застосовуються міни, які скидаються з повітря. Якщо ми погодимось, що це природно – прибрати всі ці міни, запобігти тому, щоб вони не падали на подвір’я, де можуть відірвати людям ноги – це могло б стати бодай початком», - наголосив співголова "Зелених".

Крім того, німецький політик також розкритикував уряд ФРН за те, що вони підтримують будівництво російського газопроводу «Північний потік-2», який загрожує безпеці України. Відповідна підтримка, як додав Габек, зводить нанівець санкції щодо РФ за "ПП-2".

На його думку, завдяки його візиту до України, геополітичний вимір конфлікту знову повернувся у порядок денний.

«Всі безперечно говорять про збільшення європейського суверенітету (більшу незалежність від США – ред.). І я також. І як приклад, я наводжу Донбас. Звісно, завершення цієї війни можливе лише дипломатичним шляхом. Але до тих пір, поки це не сталося, там гинуть люди. І я вважаю, що це є добра справа: зробити свій внесок у те, що б гинуло якомога менше людей», - зауважив Габек.

Він також повідомив, що ситуація в Україні має вирішальне значення для Євросоюзу, його свободи та безпеки. Незважаючи на низку внутрішньополітичних проблем, українці обрали ліберальну демократію.

«За цей політичний курс люди втрачали свої життя на Євромайдані. Росія відреагувала анексією Криму і розпалюванням війни на Донбасі. Мій візит був покликаний нагадати, що боротьба України – це боротьба самої Європи», - резюмував Габек.

Нагадаємо, 28 травня Роберт Габек виступив з різкою заявою про долю "Північного потоку-2".