RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Археологи виявили в печері-гробниці рідкісну знахідку часів греко-перських воєн: фото

В гробниці Закотарац хорватської Далмації, на півострові Пелешац, археологи знайшли рідкісний бронзовий греко-іллірійський військовий шолом за часів греко-перських битв. Його надягав грецький воїн, якого поховали приблизно в 4 столітті до нашої ери.

Про це повідомляє Greek Reporter.

Також дослідники виявили у гробниці скарбницю стародавньої зброї, зокрема списи та ножі. Разом з військовим були поховані ще двоє людей, одна з них - жінка з бронзовим браслетом. Також знайшли 15 бронзових і срібних фібул (застібок), 12 голок, кілька спіральних бронзових прикрас і пінцетів, кілька сотень скляних і бурштинових намистин та 30 дорогих ваз.

За словами координатора проєкту професора Хрвоє Потребіци з Департаменту археології Загребського університету, шолом є "виключно рідкісним", тому що він один з близько 40, які коли-небудь були знайдені в усій Європі.

Професор Потребіца також додав, що відкриття бронзового військового шолома відкриває археологам нове розуміння важливості південної Адріатики в історичній динаміці цієї частини Європи.

Фото: Dubrovnik Museums

Як повідомляв "Апостроф" раніше, археологи знайшли в Єрусалимі древній розкішний банкетний зал для VIP-персон, які прямували на прилеглу Храмову гору 2000 років тому.