RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Загинули 130 осіб: в Парижі починається суд по найбільшому з часів Другої світової війни теракту

У Парижі почався історичний судовий процес у справі про теракт 13 листопада 2015 року. Тоді загинули 130 осіб. Ще 350 - отримали поранення різного ступеня тяжкості. Цей теракт став найжахливішим за всю післявоєнну історію Франції.

Про це повідомило видання BBC News.

Процес проходить в паризькому Палаці правосуддя.

Одним з підсудних є Салах Абдеслам. Він єдиний, хто вижив і не ховається в бігах, безпосередній учасник бійні. Його доставили в залу суду з в'язниці Флері-Мерожі.

Хронологія подій

Як зазначалося вище, цей напад став найкривавішим в історії франції з часів Другої світової війни. За кількістю жертв він навіть перевершив вибухи в Мадриді в 2004 році, ставши найбільшим терактом в Європі.

Серія атак трапилася в Парижі в суботу ввечері, приблизно о 22:00, 13 листопада 2015 року. Вважається, що цей час доби в Парижі є найбільш жвавим. Бари, кафе, ресторани і багато інших місць масового скупчення людей тоді були переповнені. На футбольному стадіоні йшов матч між збірними Франції та Німеччини, група джихадистів, серед яких були і бойовики-смертники, здійснила цілу серію вибухів і нападів.

Перший вибух трапився біля футбольного стадіону "Стад-де-Франс". Відразу ж після цього група бойовиків відкрила вогонь по численним відвідувачам в декількох закладах громадського харчування.

Далі на стадіоні вибухнуло ще дві бомби, а також було здійснено вибух на бульварі Вольтер біля концертної зали "Батаклан". Саме там загинуло і було поранено більше всього людей. Там в той вечір виступала американська рок-група Eagles of Death Metal, і вільних місць у залі не було. Озброєний терорист відкрив вогонь по глядачам, застреливши і поранивши понад сто осіб.

Наступного дня група джихадистів з ІГІЛ заявила, що ці напади були відповіддю на участь Франції в бомбардуваннях позицій Ісламської Держави в Сирії та Іраку.

Головний обвинувачений

Обвинуваченими у справі проходять 14 осіб. Головний обвинувачений - Салах Абдеслам. Він є єдиним безпосереднім учасником нападів, який вижив і не перебуває в бігах. Решта 13 підсудних є учасниками організації цієї бійні. Є ще шість чоловік, але їх будуть судити заочно, тому що вони знаходяться в бігах.

Варто зазначити, що після участі в нападах Салаху Абдесламу вдалося втекти з місця злочину. Він довгий час ховався у своїх друзів в Брюсселі. Пізніше його місце розташування було розкрито. Поліція взяла його квартиру штурмом, однак йому знову вдалося втекти. Але ще через три дні його все ж зуміли затримати.

Процес тільки почався

Очікується, що судовий процес триватиме до травня наступного року. У ньому візьмуть участь 330 адвокатів. Серед свідків будуть колишній президент Франсуа Олланд. Міністр юстиції Ерік Дюпон-Моретті назвав майбутній процес безпрецедентним юридичним марафоном. В папці справи близько мільйона сторінок.

"Ми робимо крок в невідомість. Ми з нетерпінням чекаємо початку процесу, але задаємося питанням: якими будуть наступні дев'ять місяців?" - поділився один з тих відвідувачів, хто вижив в ту ніч в концертній залі "Батаклан".

Тим часом навколо Палацу правосуддя заходи безпеки посилені до неймовірних меж. При цьому влада побоюється, адже ймовірність здійснення нових нападів під час цього тривалого процесу буде дуже високою.

Раніше ми також повідомляли про те, як якийсь час назад у Франції невідомий поранив ножем двох людей через рахунки в магазині. Один з поранених помер в реанімації.