RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

У Данії чоловік з металошукачем знайшов близько кілограма старовинного золота: фото

Житель Данії вирішив вперше скористатися металошукачем і знайшов майже кілограм золота часів залізного віку.

Про це повідомляє Business Insider.

Оле Гінеруп Шиц у грудні 2020 року придбав металошукач, у той же день він вирішив його випробувати на території, що належить його колишньому однокласнику. Через кілька годин пошуків, він почув характерний звук - пристрій щось виявив.

Оле Гінеруп Шиц Фото: Музей Вайле

Із землі Шиц викопав шматок погнутого металу (як пізніше з'ясувалося, це був медальйон), чоловік спочатку і не зрозумів, що натрапив на скарб. Він подумав, що знайшов кришку від банки консервів, як зізнався пізніше.

Датчанин повідомив про свою знахідку до Музею Вайле. Пізніше археологи протягом півроку досліджували місце знахідки, за цей час вони знайшли майже кілограм старовинних артефактів. У землі були медальйони, золоті монети, браслети і підвіски. Експертиза показала, що їм не менше, ніж півтори тисячі років.

Старовинні прикраси та монети Фото: Центр збереження Вайле

Увагу дослідників привернули дві знахідки. Медальйон, на якому висічено чоловічу голову з заплетеними в косу волоссям, коней і руни, одна з яких, ймовірно, розшифровується як «Високий» - так у скандинавській міфології називали бога богів Одина.

Медальйон з можливим зображенням Одина Фото: Центр збереження Вайле

А ще - монета із зображенням римського імператора Костянтина, яка свідчить про широкі торгові зв'язки Риму, розташованого за 2000 кілометрів від місця знахідки.

Раніше ми писали, що в Іспанії на дні моря знайшли скарб золотих монет.