RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

В Європі археологи знайшли незвичайний меч, якому майже 3 тис. Років: фото

Археологи виявили древній меч у ході розкопок на іспанському острові Майорка.

Про це повідомляє Journal of Archaeological Science: Reports.

Бронзовий меч довжиною 92,7 сантиметра датований не раніше 793 року до нашої ери. Знахідка була зроблена в ході розкопок талайотскої археологічної культури бронзового віку, що відноситься до 850-550 років до нашої ери.

Фото: Journal of Archaeological Science: Reports

Дослідження показало, що рукоять і клинок були виготовлені з різних видів металу, доставленого, по всій видимості, з Андалусії (автономна область Іспанії), і з'єднані заклепками. Вчені кажуть, що меч не використовувався в бою і був скоріше частиною парадної амуніції або річчю, яка демонструє статус власника.

Дослідники відзначають, що хороший стан меча і той факт, що це єдиний предмет такого роду, знайдений в 21 столітті, роблять його цінною знахідкою. Археологи підкреслили, що всього відомо 19 подібних мечів, однак більшість з них фрагментовані або виявлені поза археологічним контекстом.

Фото: Journal of Archaeological Science: Reports

Виявлений меч має металеву рукоять і трикутний перетин клинка. Кругла рукоять відокремлена гардою і увінчана круглим навершиєм, на якому також розташовується декоративний елемент сферичної форми. Лезо меча було виявлено зламаним на дві частини, що, по всій видимості, обумовлено обваленням талайота. Вага артефакту складає 1650 грам.

Раніше ми писали, що в Росії знайшли черепи бронзового століття зі слідами унікальних операцій.