RU  UA

Німеччина змінює пріоритети у зовнішній політиці: чи знайдеться в них місце для України

Попри те, що Німеччина досі займає провідні позиції серед європейських держав, у країні з’явилася тенденція до занепаду демократичних інституцій.

Про це в ефірі Апостроф LIVE на Апостроф TV заявив український дипломат, старший радник Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук.

“З одного боку, економіка Німеччини продовжує працювати на експорт, як була, так і залишається потужною. З іншого ми бачимо, що в Німеччині відбувається деградація політичних та демократичних інституцій, зростання розшарування суспільства, збільшення суспільних розколів. Успіх соціалістів, тих партій, які мають більш радикальне спрямування – лише це підтверджує”, – вважає Філіпчук.

Дипломат прогнозує корекцію зовнішньої політики Німеччини. Країна зосередиться на внутрішніх питаннях та стосунками з своїми сусідами - Францією і Польщею.

“Зовнішня політика все більше відходить убік, а про Україну взагалі згадувати не будуть. Нещодавно були оприлюднені нові пріоритети майбутньої коаліційної угоди - там особливого оптимізму для України нема. Нам потрібно бути привабливими з політичної і економічної точки зору”, – підкреслив дипломат.