RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Ми знаємо, що може статися: влада Польщі зробила заяву про мігрантів на кордоні з Білоруссю

У Польщі очікують ще більшого напливу мігрантів, там вважають, що їх Лукашенко та Путін використовують для дестабілізації ситуації в ЄС.

Про це повідомляє польське видання Wiadomości.

За словами заступника міністра закордонних справ Польщі Павла Яблонського, не виключено, що Білорусь приверне ще більше мігрантів. Їхні дії координують за допомогою соцмереж.

"Ми дізналися, які плани готувалися в останні дні, у тому числі за даними із соціальних мереж. Це канали, які використовуються білоруськими службами для зв'язку та відправлення мігрантам інструкцій про те, як поводитися і куди йти. Ми постійно відстежуємо ситуацію. Ми знаємо, що може статися найближчими днями, але не розкриваємо всієї інформації, тому що ефективність наших дій також залежить від збереження конфіденційності певних речей", - каже політик.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький прибув на кордон із Білоруссю

Заступник міністра також додав, що дипломатичні відносини з Білоруссю не розірвані, проте ефективність переговорів із режимом Лукашенка вкрай низька.

"Спільна практика та мета дій Путіна та Лукашенка - дестабілізувати Польщу, Литву, Латвію та весь ЄС. (...) Переговори ведуться різними каналами, але треба розуміти, що дипломатія не має шансів на успіх з таким партнером. Коли справа доходить до дипломатичної діяльності, ми говоримо з країнами регіону, з яких прибувають ці мігранти. Здебільшого йдеться про обмеження можливостей та скорочення кількості рейсів", - наголошує Яблонський.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій прибув на кордон з Білоруссю

Крім того, Польща не відкидає використання підтримки партнерів, щоб захистити кордони ЄС, адже "наразі масштаби кризи такі, що Польща не може впоратися власними силами".

"Останні 30 років ми не стикалися з такою серйозною загрозою на наших кордонах. Сценарії, які чекають на нас попереду, насправді, всі припускають, що напруженість триватиме протягом наступних кількох днів, при цьому не виключена ескалація конфлікту", - додав політик .

Раніше ми писали, чому виникла криза на польсько-білоруському кордоні.