RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Лукашенко та мігранти: чому виникла криза на польсько-білоруському кордоні

У понеділок, 8 листопада, у польського кордону з боку Білорусі зібралися близько 2 тисяч мігрантів з країн Близького Сходу, виникли заворушення. Є кілька версій причин виникнення кризи.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Білоруський журналіст Денис Стаджі, який проживає в Україні, висловив думку, що невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко зараз шантажує одночасно і Європу, і Росію. Невдоволення Європи Лукашенко не хвилює, але воно виливається на Росію.

"Наприклад, усі заявляють, у тому числі й самі мігранти, що вони йдуть до Німеччини. Своєю чергою, Німеччина вимагає від Путіна приструнити свою "шістку" Лукашенка. З Лукашенком вже були проблеми саме через це, і чесно кажучи, після цього якийсь час було все тихо, але зараз вочевидь вирішили піти ва-банк", - зазначив він.

Тим більше, що зараз гріх не скористатися внутрішньополітичною ситуацією в Польщі, оскільки всередині країни спостерігається серйозна політична криза.

Згідно з ще однією версією, мігрантська криза могла бути інспірована Кремлем і спрямована проти самого Лукашенка, очевидно для того, щоб зробити його ще більш "нерукопожатним" в Європі. Цю версію висунули білоруські ЗМІ.

Зазначається, що в російськомовному сегменті інтернету, як за помахом чарівної палички, з'явилися численні відео з відносно великими масами біженців, які "часто під керівництвом деяких людей з військовою виправкою пересуваються лісовими стежками Білорусі у бік Польщі або штурмують загородження на кордоні".

Журналісти вказують на те, що ці відео на території Білорусі хтось спеціально знімав, передавав куди слід, а отже, все це було сплановано заздалегідь. У результаті в російському сегменті інтернету "вперше безпосередньо звинуватили Білорусь у створенні міграційної кризи і треба розуміти, що зробили це видання, які до "іноагентів" ніяк не належать".

На користь цієї версії говорить і досить дивний ефір за участю російського військового експерта Костянтина Сівкова, який відбувся 5 листопада (за три дні до кризи!) у студії російського письменника-футуролога українського походження Максима Калашнікова.

Під час цього ефіру пан Сівков цілком серйозно обговорював перспективу нападу Польщі на Білорусь – щоправда, у ширшому контексті взаємин між США, Росією та Україною навколо конфлікту на Донбасі.

Детальніше читайте в матеріалі Апострофа: "Орки" на кордоні: хто влаштував полякам веселе життя.