RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Мігранти провели ніч на білоруському кордоні: відео та заяви влади Польщі

Польська влада звинуватила Лукашенка у шантажі Євросоюзу за допомогою мігрантів, які зібралися на кордоні Польщі та Білорусі. При цьому вони заявляють, що країна готова дати відсіч таким діям.

Про це пише польське видання Gazeta Wyborcza.

Речниця нижньої палати парламенту Ельжбета Вітек вважає, що самопроголошений президент Білорусі експлуатує біженців з Близького Сходу, щоб загрожувати ЄС, проте Польща готова захищати кордони.

"Мігранти – це живий щит, який використовують інструментально, часто з погрозами чи шантажем, ганебно експлуатують чоловіків, беззахисних жінок та дітей. Лукашенко ризикує їхнім здоров'ям. Напад на польські кордони – це напад на кордони Європейського Союзу та члена НАТО. Вже сьогодні наші союзники недвозначно і рішуче засудили цю агресію і закликали до її негайного припинення. Ми готові до будь-якого сценарію. На кордоні знаходяться 12 тисяч військових і поліцейських", - сказала політик.

Заступник міністра оборони Марцін Пшидач дотримується такої самої точки зору: "Вперше в сучасній історії авторитарний режим використовує людей як інструмент для дестабілізації кордонів ЄС".

Польський військовий аташе у Вашингтоні генерал Ярослав Строжик каже, що НАТО має направити додаткові сили до Польщі.

"Саме так і вчинило НАТО після агресії Росії проти України у 2014 році: воно направило додаткові сили до Польщі, Литви, Латвії та Естонії", - додає він.

Водночас, мешканець польського села Біловежа, що знаходиться більш ніж за 150 кілометрів від Кузниці, де зібралися мігранти, повідомляє, що до селища ввели значну кількість військових та військової техніки. Водночас, жителі допомагають біженцям їжею та одягом.

"У нас у Біловежі де-факто військовий стан. По вулицях ходять групи у формі, все частіше зі зброєю. Навіть у магазин за покупками. Кількість солдатів, поліції та прикордонників давно перевищила кількість мешканців. На стадіоні збудовано військове містечко майже на 100 наметів, багато вантажівок. Є три Росомахи - це бронемашини з гарматою. У готелях розквартовані поліція та армія. Місцеві жителі допомагають мігрантам, приносячи воду та їжу чи сухе взуття", - розповів він.

За інформацією, що надходить з Мінська, на другу хвилю мігрантів варто очікувати 10 листопада.

Раніше ми писали, що на кордон із Білоруссю стягують військову техніку, а зі шкіл та садків забирають дітей.